Jelenje 30. rujan 2016.

Mlinar Bruno Kukuljan dobitnik nagrade za životno djelo

Mlinar Bruno Kukuljan dobitnik nagrade za životno djelo
Svečanom je sjednicom Općinskog vijeća, u Domu kulture u Dražicama, obilježen Dan Općine Jelenje. U najsvečanijem trenutku nagrada za životno djelo dodijeljena je mlinaru Bruni Kukuljanu.

Minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata počela je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Jelenje.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Jelenje Nikica Maravić, koji se nakon uvodnih pozdrava osvrnuo na rad vijeća. Maravić je zahvalio vijećnicima koji su dolazili na sjednice na kojima je, kaže, donesen niz odluka i akata kako bi se pridonijelo boljem životu mještana.

Općinski načelnik Ervin Radetić u uvodnom se govoru osvrnuo na prošlost ali i najavio budućnost Općine Jelenje. Prisjetio se Radetić obnove i rekonstrukcije mjesnog groblja te uređenja desetak općinskih zgrada (koje su osigurane i dane na korištenje brojnim udrugama). Naglasio je i kako se intenzivno radi na rješavanju imovinsko pravnih odnosa nad drugom općinskom imovinom te kako su pokrenuti postupci legalizacije. 
 
Općina vrijedna 50 milijuna kuna

“Zahvaljujući tim i drugim naporima, u tri godine 6 puta ili za 600% povećali smo računovodstvenu vrijednost naše općine, koja je s 8 narasla na gotovo 50 milijuna kuna,” rekao je Radetić.

Tri godine intenzivno se radilo i strateške planske dokumentacije, čiji je nedostatak ograničavao provođenje mnogih razvojnih projekata te onemogućavao povlačenje sredstava iz EU fondova, tvrdi Radetić, koji se dotaknuo i brojnih izrađenih dokumenata, prije svega Zelenog plana općine Jelenje, Strategije razvoja za razdoblje od 2015. do 2020., Plana gospodarenja otpadom, Registra nerazvrstanih cesta… Naglasio je i kako su u tijeku 2. izmjene i dopune općinskog Prostornoga plana te katastarska izmjera. 

Načelnik se dotaknuo i besplatnih udžbenika, koji su osigurani za učenike, baš kao i poklon bonovi za prvašiće te stipendije za srednjoškolce i studente, a zaboravio nije ni na starije mještane za koje su svake godine osigurani uskrsni i božićni poklon paketi. 

S ponosom je Radetić istaknuo kako je općinu Jelenje u nekoliko navrata posjetila prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, zbog koje je općina dobila posebno mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti.
 
Dogradnja škole na proljeće

Od najvažnijih općinskih projekata načelnik je izdvojio uređenje hospicija u staroj školskoj zgradi kod groblja te nadogradnju i rekonstrukciju ambulante u Dražicama. 

“Tim projektima želimo podići razinu zdravstvenog standarda u našoj općini, a građevinske dozvole za oba projekta očekujemo do kraja godine. Glavni, najveći i strateški projekt ove općinske uprave, ujedno i temelj mojeg predizbornog programa s kojim sam na prošlim izborima dobio povjerenje birača jest projekt rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade u Dražicama. Kao što znate, općina Jelenje prema statističkim pokazateljima trenutačno je ispod županijskoga prosjeka po obrazovanosti svojih građana. To želimo promijeniti. Zato darujemo besplatne udžbenike, zato stipendiramo izvrsne srednjoškolce i studente, zato, naposljetku, idemo u rekonstrukciju škole. Želimo da naša djeca dobiju primjerene uvjete za moderno školovanje. Zahvaljujem Primorsko- goranskoj županiji, osobito županu Zlatku Komadini i pročelnici Editi Stilin koji su prepoznali važnost tog projekta, bezrezervno ga podupiru, a i financijski će se u većinskom udjelu uključiti u njegovu realizaciju. Intenzivno radimo na pripremi dokumentacije, a građevinski radovi, nadamo se, počet će već na proljeće,” naglasio je Radetić.

Radetić je poručio i kako su zakonske izmjene radikalno smanjile općinski proračun i to za trećinu, ali neće zaustaviti projekte te zahvalio suradnicima, ali i mještanima na pomoći te svima čestitao Dan Općine Jelenje.
 
Brojni čestitari

Sjednici su prisustvovali i brojni čestitari iz susjednih gradova i općina, predvođeni primorsko- goranskim županom Zlatkom Komadinom.

“Dogovorili smo ono što je najvažnije za vašu djecu- početak dogradnje škole, da bi drugu zgradu predali Općini za društvene namjene, dječji vrtić ili što odlučite. Idejne projekte smo napravili, dobili suglasnost resornog ministarstva i vjerujem da ćemo kao što je načelnik najavio već iduće godine ishoditi glavni projekt i zatvoriti financijsku konstrukciju,” poručio je Komadina te čestitao okupljenima Dan Općine.

U ime gradonačelnika i načelnika “riječkoga prstena“ okupljenima je čestitke prenio bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.
 
Dodijeljene općinske nagrade i priznanja

Na samom kraju dodijeljene su općinske nagrade i priznanja za 2016. godinu. Nagradu za najuređeniji balkon dobile su obitelji Vlaše, Buneta i Sabljak. Nagrade za najljepšu okućnicu pripale su obitelji Sanković te još jednom obiteljima Buneta i Sabljak.

Priznanje za najboljeg učenika Osnovne škole Jelenje- Dražice osvojila je Idora Ban, dok je najbolja jelenska srednjoškolka Paula Radetić.

Općinsku nagradu za iznimna ostvarenja na području znanosti dobio je dr. Vladimir Vincek, a nagradu za najuspješniji kolektiv za Klub dizača utega “Rječina 75”. 
 
Doktorica Bilanović Ćoso počasna građanka

Počasnom građankom proglašena je doktorica Nensi Bilanović Ćoso, specijalist obiteljske medicine, koja je već 21 godinu ugovorni liječnik HZZO-a u ambulanti Dražice. 

Nagrada Općine Jelenje za životno djelo dobio je Bruno Kukuljan, marljivi čuvar Gašparova mlina u Martinovom Selu. 

“Gašparov mlin izgrađen je prije više od 370 godina i jedini je preostali mlin u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji. Mlin i popratna zgrada danas su u vlasništvu obitelji Kukuljan koja je mlin otvorila za javnost, kako bi se svi zainteresirani mogli upoznati s grobničkom poviješću i tradicijom. Veliko je zanimanje javnosti za posjet mlinu. U posljednjih 26 godina, koliko o mlinu brine naš Bruno, taj je izniman spomenik kulture posjetilo više od 26 tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta. Unatoč poodmakloj životnoj dobi, mlinar Bruno još uvijek s veseljem i ljubavlju brine o mlinu, a kako je rekao, činit će to sve dok mu to dopusti zdravlje,” rečeno je na Svečanoj sjednici.
 
Kolindi Grabar- Kitarović posebno priznanje

Posebno priznanje za izniman doprinos promidžbi općine Jelenje dodijeljeno je predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović. 

“Zahvaljujući činjenici da je upravo općina Jelenje njezin rodni kraj, o našoj su općini tjednima izvještavali svi hrvatski i mnogi inozemni mediji. Mještani općine Jelenje također su s radošću i ponosom isticali činjenicu da je grobnički kraj iznjedrio prvu hrvatsku predsjednicu,” naglašeno je na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jelenje.