Jelenje 14. kolovoz 2015.

Ostvarena stoljetna želja Pohumaca

Ostvarena stoljetna želja Pohumaca
Posveta crkve sv. Maksimilijana Kolbea jučer je u Podhumu okupila velik broj razdraganih vjernika. Crkvu je posvetio riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić. 

U novu su kuću molitve i duhovni hram mještani ušli s pjesmom. “Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove, s pjesmama…” odjekivalo je novom podhumskom crkvom.

“Naša je zajednica nanovo rođena iz jednog krsnog vrela i s istog se stola hrani, neka okupljena oko istog oltara raste u duhovni hram i neka je prožima ljubav odozgo,” okupljenim je vjernicima uoči ulaska poručio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, kojem je ključeve crkve svečano uručio jedan od projektanata, Željko Mahulja.

Crkva, stoljetna želja mnogih mještana, sagrađena je u spomen na podhumske žrtve koje su talijanski okupatori ubili 12. srpnja, davne 1942. godine. Jaka poveznica između stradalih mještana grobničkog sela i poljskog franjevca Maksimilijana Kolbea, također fašističke žrtve, od jučer je još jača. 

“Mnogi ubijeni katolički vjernici u Podhumu vraćali su se s rane nedjeljne mise,“ napomenuo je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić te naglasio kako će, iako crkva ne može nositi njihovo ime, njihova imena biti ispisana na ploči u crkvi, “kao sjećanje na njih i njihovu nevinu žrtvu i kao poticaj i poziv na molitvu za njih i za mir u našoj domovini i svijetu,” rekao je.
 
sv. Maksimilijan Kolbe

Katolički svetac čije ime nosi podhumska crkva rođen je u Poljskoj, točnije u Zdunskoj Woli, 8. siječnja 1894. godine, pod imenom Rajmund. Nakon boravka u sjemeništu 4. rujna 1910. dobio je redovničko odijelo i uzeo ime Maksimilijan. Zaređen je osam godina kasnije. Poljski je franjevac, utemeljitelj “Vojske Bezgrješne” i junak Drugog svjetskog rata. 

“17 veljače 1941. nacisti su Kolbea uhitili u odveli u zloglasni varšavski zatvor Paviak, odakle je 28. svibnja prebačen u Aushwitz. Krajem srpnja jedan je logoraš pobjegao iz bloka 14 u kojem je bio i Kolbe. Zbog toga su desetorica logoraša, koji su bili nasumice izabrani osuđeni na smrt u bunkeru gladi, a među njima i poljski podoficir Gajowniczek, koji je počeo plakati i jaukati, spominjući svoju ženu i šestero djece. Tada je Kolbe pred zapovjednikom izjavio da želi umjesto Gajowniczeka umrijeti u bunkeru gladi. Tako je Kolbe svojim životom spasio oca jedne obitelji, a ostalima pomogao prihvatiti strašnu smrt s molitvama na usnama i s nadom u vječni život u srcu,” rekao je mons. Ivan Devčić.

Riječki je nadbiskup posvetio crkvu sv. Maksimilijana Kolbea, a vjernicima se potom obratio jelenski župnik vlč. Ivan Milardović.

“Vjerujem da smo svi zajedno, u zajedništvu, uz Božju pomoć, uz pomoć mnogih, uspjeli, stoga sam ponosan. Od srca hvala mnogima koji su pomogli. Sagradili smo zidove, posvetili crkvu, sad je vrijeme da se okrenemo molitvi da počnemo graditi živu zajednicu, živu crkvu, da nas ovoliko bude daj Bože na svakoj sljedećoj misi. Još jednom, od srca svima hvala,” poručio je jelenski župnik. 

Pljesak se jučer u nekoliko navrata prolomio crkvom sv. Maksimilijana Kolbea. Posebno je emotivan bio trenutak nakon čitanja Povelje o posvećenju Područne crkve sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, a vjernici su, dugim pljeskom, pozdravili i bivšeg župnika mons. Sanjina Francetića, koji je dao velik doprinos u izgradnji objekta.

“Jako sam sretan. Skoro sam zaplakao usred mise. Svećeniku je graditi crkvu jako važno, prije svega zajednicu, ali i zgradu,” naglasio je Francetić koji se prisjetio i svojih prethodnika u Jelenju. “Ja sam samo jedan mali zarezić u toj velikoj rečenici, koju Bog piše. Ovo je božje djelo. Hvala Bogu,” poručio je.
 
Sagrađena u četiri godine

“Kamen temeljac u Podhumu je položen 14. kolovoza 2011. godine. Osnovni kubus čini prostor za vjernike, krnja piramida tlocrtne veličine 15.5 x 15.5 metara, visine 8.3 metra do krovnog vijenca s lanternom i zenitalnim osvjetljenjem. Kubusu su pridodani aneksi: sakristija, dvorana za vjeronauk i prigodne skupove koja će biti posvećena pokojnom kardinalu blaženom Alojziju Stepincu, trostrana prizma glavnog ulaza i apsida, kao polovica šesterokuta za svetište. Nad prizemnim kubusima dominira zvonik visine 24.15 metara, kao vjerski znak nad čitavim Grobničkim poljem. Središnji prostor za vjernike je jednoprostoran, konstruktivno velikog raspona, bez stupova i zidova. čime su omogućene slobodne vizure vjernika prema svetištu. Oltar u kojeg je ugrađen moćnik mučenika sv. Maksimilijana Kolbea, kao i ambon, krstionica, svetohranište i križni put su unikatni, projektirani za ovu crkvu,” rekao je projektant Željko Mahulja, koji je s Marinom Štefanom projektirao crkvu sv. Maksimilijana Kolbea.

Iako je posvećena crkva još nije u potpunosti završena. Predstoji uređenje Kapele Podhumskih žrtava s prostorom za vijence, prostorno- likovno uređenje središnjeg segmentnog panoa u svetištu, vitraja na prozorima, kompletnog namještaja i dobava i ugradnja zvona na tornju. Crkva, ukupne vrijednosti oko 4 i pol milijuna kuna, trebala bi biti dovršena već sljedeće godine, na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea.

Posvećenju crkve u Podhumu prisustvovali su i primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić, veleposlanica RH u Poljskoj Andrea Bekić, te gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina.
 
“Život za život”

Priču o životu sv. Maksimlijana Kolbea potom su okupljenima, u dvorištu ispred crkve, kroz pjesmu ispričali članovi Zbora Kolbe iz Zagreba. Mjuzikl “Život za život”, autora Danielea Riccija 

“Mjuzikl je nastao pije dvije i pol godine i ovo je naša 38. izvedba. Premijeru smo imali u veljači 2013. u GK Komedija. Do sad smo bili u sedam hrvatskih gradova. Produkcija je u potpunosti Župe sv. Antona Padovanskog, glasnika Veritas i Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Zbor uglavnom čine potpuni amateri,” rekao je fra. Ivan Marija Lotar. 

Danas, na blagdan s. Maksimilijana Kolbea, u 18 sati svečanost u novoposvećenoj crkvi počinje molitvom krunice, dok će u 18:30 središnje liturgijsko slavlje predvoditi mons. Ivan Milovan, umirovljeni biskup porečko-pulski. Nakon mise druženje se i danas nastavlja, ovaj put uz “Mustafi band”.