Jelenje 9. srpanj 2018.

Palenta kompirica privukla gotovo tisuću ljudi

Palenta kompirica privukla gotovo tisuću ljudi
U Dražicama je održana velika gastro- fešta. 12. izdanje Festivala palente i sira okupilo je veliki broj ljubitelja grobničke poslastice, a cjelodnevni šušur završio je praćenjem naših reprezentativaca na velikom video zidu. Koktelsi i Aurora začinili su povijesni dan do ranih jutarnjih sati. 
 
Najveća palenta na Grobnišćini kuhala se protekle subote u Dražicama. Pet stotina kilograma teška palenta, nakon nekoliko sati kuhanja, istresena je na veliki "taruj". Gotovo tisuću ljudi stiglo je kušati grobničke delikatese- palentu i grobnički sir. Cjelodnevni program pripremili su vrijedni domaćini općina Jelenje i Čavle te pripadajuće turističke zajednice, uz pomoć brojnih udruga i pojedinaca, koji su uložili ogroman trud kako bi svatko mogao kušati specijalitete našega kraja. Dvadesetak kuhara neprestano je miješalo palentu, koja je inače sadrži isključivo domaće sastojke, a u pomoć su naizmjenično stizali ovogodišnji voditelji Šajeta i Neno Pavinčić, kao i Ivana Cvitan- Polić te Robert Marčelja, načelnici dviju grobničkih općina.


Festival palente i sira, pokrenut 2007. godine, postao je najprepoznatljivija i najmasovnija manifestacija Grobnišćine, osmišljena kao događanje koje će popularizirati i spasiti od zaborava dio bogate grobničke tradicije. Ovogodišnji festival imao je humanitarni karakter. Naime, skupljali su se dobrovoljni prilozi za malog Maura Baraka, kojemu je potrebna operacija, kako bi mogao normalno hodati i trčati.
 
Da se ovogodišnji moto "Lagje gre s palentun i grobničkin siron" pokazao ispravnim dokazuje i činjenica kako su posjetitelji, u sklopu programa, bodrili naše Vatrene na velikom video zidu koji se tom prigodom nalazio kod pozornice. Spoj nogometa i palente pokazao se kao pun pogodak jer se na jednom mjestu okupio veliki broj ljudi, a dan su proveli u druženju i zabavi, uz degustaciju grobničke palente kompirice. Nakon slavlja Vatrenih noć su dodatno užarili Koktelsi i grupa Aurora.


Izvor: Općina Jelenje

Komentari