Jelenje 25. lipanj 2022. Klaudio Vrančić

Palenta od pola tone razveselila brojne Grobničane i goste 

Palenta od pola tone razveselila brojne Grobničane i goste 
“Festival palente i sira” u Dražice je privukao brojne posjetitelje, koji su uživali u najpoznatijem grobničkom specijalitetu. Palentu kompiricu, tešku pola tone, dva je sata kuhalo tridesetak članova “Palentara”.

Vrijedni članovi udruge “Palentar” u Dražicama su danas dva sata kuhali veliku palentu kampericu. Među njima i mlade snage “Palantara”- četrnaestogodišnji Filip, Emanuel i Bartol. Pod budnim okom šefice- Grozdane Rak tridesetak se kuhara pobrinulo da s Grobnišćine kući nitko ne ode gladan. 


U pola tone tešku palentu kompiricu “otišlo” je 150 kilograma brašna, 120 kilograma krumpira, 5 kilograma soli, 2,5 kilograma maslaca i 350 litara vode, otkrila nam je glavna kuharica. 

U atraktivnom je velikom finalu najpoznatiji grobnički specijalitet završio na “taruju”, nakon čega je, brojnim Grobničanima i njihovim gostima, podijeljeno nekoliko stotina porcija palente i sira. 


“Festival palente i sira”, uz pomoć udruge “Palentar”, zajedničkim snagama organiziraju dvije grobničke općine i njihove turističke zajednice. Neparnih se godina manifestacija tako odvija na Čavlima, a parnih u Dražicama. 

“Drago mi je da smo nakon dvogodišnje pauze nastavili tamo gdje smo stali. Puno se je toga izdešavalo ali bitno je da smo se vratili na pravi put, da se opet družimo i okupljamo. Dat ćemo sve od sebe da ovu tradiciju nastavimo zauvijek”, poručio je općinski načelnik Robert Marčelja. 


“Festival se održava 14. puta. Pokušavamo sačuvati naše običaje, tradiciju i gastronomiju, za što smo već nekoliko puta dobili nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”, istaknula je Jasminka Matrljan, voditeljica TZO Jelenje.

“Drago nam je da mještani pokazuju koliko im ova manifestacija znači. I ja osobno volim ovakve tradicionalne priče, koje imaju svoj karakter i cilj. Svakako ćemo nastojati da se one sačuvaju”, poručila je Tamara Brusić Jurić, nova direktorica TZO Jelenje.


Važno je naglasiti humanitarni karakter ovogodišnje manifestacije, koja se odvija pod motom “Po muki se poznaju junaki”, a sva prikupljena sredstva namijenjena su za liječenje Dalibora Marušića- Macole. 

Spomenuti svakako treba i kako su svoj doprinos Festivalu dali brojni izlagači. Uz to, na Trgu mlikarice održan je bogat kulturno- zabavni program, kojeg su vodili Frenki Fućak i Dražen Turina- Šajeta, a koji je završio večernjim koncertom “Aurore” i Ivana Zaka.