Jelenje 14. svibanj 2015.

Policija upozorava: Počinje sezona krađa

Policija upozorava: Počinje sezona krađa
Ljetna sezona idealna je prilika za kradljivce. Prazne kuće i stanovi te nepažljivi pojedinci, savršene su mete. Evo kako se zaštititi. 
 
Da policija ne trenira samo strogoću mještani Jelenja mogli su se uvjeriti na tribini Policija- partner građana, održanoj u Domu kulture u Dražicama. 
 
“Osim represivno policija djeluje i preventivno. Nastojimo se približiti građanima i dati im korisne savjete kako se zaštititi od određenih kaznenih djela, što će pridonijeti poboljšanju sigurnosti i kvalitete života u Općini Jelenje,” poručio je Alen Perušić, načelnik 3. policijske postaje Rijeka.
 
Najveći problem na našem području su razni oblici krađa, između ostalog teške krađe, posebno one koje se odnose na imovinu građana, dakle provale u kuće, automobile…
 
Policija stoga savjetuje: ne nosite sa sobom veće novčane iznose, odvojite novac od osobnih isprava, ne zapisujte PIN, budite oprezni na bankomatima dok upisujete PIN, ne odlažite torbe i mobitele na javnim mjestima, torbe držite zatvorene i ispred sebe, budite oprezni u gužvi, ne ostavljajte osobne stvari na vidljivom mjestu u parkiranom automobilu, a na plaži stvari ne ostavljajte bez nadzora.
 
Dok ste vi na godišnjem oni “rade”
 
S porastom temperature raste i broj krađa. Ljeto je lopovima najdraže doba u godini jer su kuće i stanovi češće prazni. Policija stoga, u skladu s mogućnostima, preporučuje alarmne sustave, video nadzor, protuprovalna vrata, a na prvom su mjestu dobrosusjedski odnosi. 
 
“Nemojte o svom odlasku na godišnji odmor obavijestiti cijelo susjedstvo, već samo susjeda od povjerenja, koji će povremeno obići stan i pokupiti poštu, koja je lopovima indikator da nema nikog kod kuće. Kao što vi radite 8 sati, tako i oni 8 sati dnevno promatraju navike građana, pogotovo preko ljeta,” upozorava Dario Tonković iz Odjela prevencije PU primorsko- goranske.
 
Veliki pad broja kaznenih djela u Jelenju
 
Prošle je godine na području Općine Jelenje zabilježeno 28 kaznenih djela, za razliku od 2013. kada su evidentirana 42 kaznena djela. Razriješeno 13 kaznenih djela ili 46%, što je iznad europskog prosjeka(33%). Uglavnom se radi o kaznenim djelima imovinske prirode, kao što su krađe, teške krađe, provale u kuće i automobile. Što se 2015. tiče prvo tromjesečje je na razini prošle godine.
 
“Možemo biti zadovoljni. Tendencija je pada. Policija nastoji svojim proaktivnim djelovanjem u suradnji s građanima i jedinicama lokalne samouprave popraviti statistiku, razotkriti kaznena djela, ali i djelovati preventivno na smanjenju broja kaznenih djela,” zaključuje Perušić.
 
Također na tribini je naglašena i važna uloga kontakt policajca, u Jelenju je to Žarko Kulašević, a predstavljen je i riječki Informativni centar za prevenciju kriminaliteta, u kojem građani mogu dobiti sve potrebne informacije.
 
Tribinu Policija- partner građana organizirala je Policijska uprava primorsko- goranska.