Jelenje 25. rujan 2016.

"Previranja"- 3. samostalna izložba Dolores Lukanić

"Previranja"- 3. samostalna izložba Dolores Lukanić
Ovogodišnja Mihoja u općini Jelenje obogaćena je mnogim kulturnim događanjima. Među njima svakako treba izdvojiti izložbu “Previranja“, autorice Dolores Lukanić. 

S najnovijim ostvarenjima, a riječ je o 12 slika izrađenih u tehnici akrila na platnu, umjetnica se jelenskoj publici predstavila sinoć, u dvorani Doma kulture u Dražicama. 

Izložene radove predstavila je Vlasta Juretić, predsjednica Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine. 

“Prije 20 godina Grobnišćina nije imala ni jednog likovnog umjetnika, a danas se možemo ponositi nizom uglednih i široj javnosti prepoznatljivih likovnih umjetnika. Grobnišćina je tako postala važna točka na umjetničkoj karti širega riječkog područja, županije, cijele Hrvatske pa i šire. Iako mnogi od nas u sebi kriju neki talent, ne usudi se svatko svoju dušu i svoje osjećaje podijeliti s javnošću. Nasreću, naša Dolores je to odlučila učiniti i svoje najdublje osjećaje pretočiti na platno. Kao žena, poistovjetila se s rijekom, u ovom slučaju Rječinom i iznijela cijeli jedan životni put, od izvora do ušća, od rođenja do smrti, kao i mnoga osjećajna previranja koja nas na tom putu prate- od ushićenja i radosti, do tuge i melankolije. Prateći Dolores od trenutka kad je odlučila zakoračiti u svijet umjetnosti, danas se veselim napretku koji vidim. U ova djela uloženo je dvije godine intenzivnoga rada i nadam se da će to prepoznati i publika,” rekla je Vlasta Juretić.

Izložbu je pod pokroviteljstvom Općine Jelenje organizirala Matica hrvatska- ogranak u Jelenju. Kako je istaknuo predsjednik Ogranka, Ivoslav Ban, riječ je o mladom ogranku koji djeluje manje od tri godine, ali je vrlo aktivan. 

“Nastojimo promovirati hrvatsku kulturu, hrvatsko domoljublje i pomoći svakome tko je umjetnost i kulturu izabrao za svoj način javnoga djelovanja. Dolores je jedna od naših najaktivnijih članica koja ima mnoge talente, što je pokazala i ovom izložbom,” rekao je Ban.

Inače, Dolores Lukanić domaća je umjetnica, rođena 1962. godine u Rijeci. Završila je studij dizajna odjeće na Tekstilno- tehnološkome fakultetu u Zagrebu. Aktivna je članica Predsjedništva jelenske Matice i Predsjedništva Katedre. Bavljenje umjetnošću njezina je strast i pokretač u svakodnevnom životu.

Otvorenje izložbe svojim je nastupom obogatila Vokalna skupina KUD-a “Zvir“, kao i mlada glazbenica Lea Kumić.