Jelenje 30. rujan 2015.

Proslavljen blagdan sv. Mihovila

Proslavljen blagdan sv. Mihovila
Župljani jelenske župe sv. Mihovila Arkanđela su svečanom koncelebriranom misom proslavili blagdan svog zaštitnika - Mihoju. 
 
Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Mihovila u Jelenju predvodio je vlč. Siniša Vujčić, župnik župe sv. Ćirila i Metoda na Sušaku.
 
“Dragi župljani želim vam čestitati današnji blagdan sv. Mihovila i zajedno s vama dati mu hvalu i slavu,” okupljenim je vjernicima poručio vlč. Vujčić te se osvrnuo na aktualnu situaciju s izbjeglicama koje su Hrvati velikodušno prihvatili. “Imamo tu dobrotu kao narod, a to naše nasljeđe, koje su nam ostavili naši preci, trebamo njegovati i danas. Trebamo se vratiti vrijednostima, a ne gledati što se događaju negdje drugdje.”

Okupljenim vjernicima, na kraju svečane koncelebrirane mise obratio se i njihov župnik vlč. Ivan Milardović, koji je iskoristio priliku da se zahvali kolegama svećenicima, načelniku Ervinu Radetiću i zamjenici Ani Faraguni Linić, ali i svim župljanima koji su na bilo koji način pomogli. 

Jelenski župnik osvrnuo se i na novoposvećenu crkvu sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, ali i uputio jasnu poruku župljanima.

“U župi nam nitko ne smije biti gladan, žedan, sam. Moramo voditi brigu jedni o drugima i na takav način i na takav način zazivati ljubav prema Bogu, ljubeći brata čovjeka,” naglasio je vlč. Milardović.

Nakon blagoslova i zavjetnog obilaska oltara druženje vjernika nastavljeno je kod župnog doma. 
 
sv. Mihovil

Sveti Mihovil (Mihael, Mihajlo), je arkanđeo i njegovo ime se spominje u Bibliji pet puta. Sv. Mihovil je zaštitnik policajaca, vojnika, padobranaca i borbenih pilota. Papa Pio XII. ga je proglasio i zaštitnikom radiologa. Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "Mi ha el", što znači "Tko je kao Bog". Najznačajniji tekst o Sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja: "Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli".  Ikonografija prikazuje Sv. Mihovila kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.