Jelenje 3. svibanj 2021.

Svečano otvorena škola Jelenje- Dražice

Svečano otvorena škola Jelenje- Dražice
Svečano otvorena škola Jelenje- Dražice, župan Komadina: “Generacijski je to projekt za cijeli ovaj kraj i povijesni dan za Jelenje”

“Ovo je povijesni dan za Općinu Jelenje, sve stanovnike, a pogotovo djecu kojoj predajemo novi reprezentativni, funkcionalan i suvremeno opremljen školski objekt sa sportskom dvoranom”, rekao je župan Zlatko Komadina na današnjoj svečanosti otvorenja najvećeg kapitalnog projekta PGŽ u ovom mandatu- rekonstruirane i dograđene Osnovne škole “Jelenje- Dražice”. 

Dodao je da je ovo samo jedna u nizu županijskih investicija u resoru obrazovanja. “Dogradili smo i obnovili veliki broj školskih objekata po cijeloj Županiji, ovo je petnaesta školska sportska dvorana u nizu koju smo do sada izgradili, od toga četiri samo u ovom mandatu. Ovo je puno više od škole, to je generacijski projekt za cijeli ovaj kraj kojeg smo uspješno realizirali u partnerstvu s Općinom Jelenje”, rekao je župan Komadina koji se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju ove investicije- resornom upravnom odjelu, projektantima, izvođaču radova GP Krku.


Načelnik Općine Robert Marčelja dodao je da će mještani Jelenja pamtiti ovaj datum, 3. svibnja, kao dan dovršetka najvećeg ikada realiziranog projekta u Općini Jelenje. 

“Ne bi ga mogli ostvariti bez podrške Primorsko- goranske županije koja je preuzela financiranje 60 posto vrijednosti cijele investicije. Stoga veliko hvala županu, pročelnici Editi Stilin i njezinom tim, kao i izvođačima radova koji su cijeli posao odradili 6 mjeseci prije roka. Naša djeca, kao i generacije koje tek dolaze, imaju konačnu modernu školu, po prvi put i školsku sportsku dvoranu, nastavu više neće kao do sada pohađati u dva školska objekta, a niti u dvije smjene. Ovo je doista velik dan za Jelenje”, istaknuo je Marčelja.

U ime svih učenika i nastavnika zahvalu je uputila ravnateljica škole Dajana Paškvan-Žeželj koja je uz zahvalnice, županu na dar, poklonila i staro školsko zvono.

Vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade OŠ “Jelenje- Dražice” i izgradnje školske sportske dvorane je 41 milijun kuna, a zajednički su ga financirali Primorsko-goranska županija sa 60 posto ili 24.600.000,00 kn i Općina Jelenje s 40 posto udjela, odnosno 16.400.000,00 kn. 


Projektom je obuhvaćena potpuna rekonstrukcija i dogradnja zgrade škole u Dražicama. Kapacitet zgrade se proširio  i uređena je 21 učionica, dok ih je u staroj zgradi bilo samo 10. Sve učionice su dobile najsuvremeniju opremu, uređena je i nova kuhinja također, blagovaonica, ugrađen je i lift za učenike teže pokretljivosti te nova kotlovnica na pelete. 

Dograđena je i jednodijelna školska sportska dvorana, prva dvorana u povijesti Dražica, na istočnom dijelu parcele sa zasebnim ulazom, koja je  toplom vezom povezana sa zgradom škole. U prizemlju je smješten ulazni prostor, sanitarije, garderoba, spremište sportske rekvizite, kabinet te prostori kotlovnice i radiona domara. Na katu je mala dvorana sa svojim spremištem i veza prema hodniku škole te manji dio tribina za gledaoce. Cjelokupnim zahvatom zgrada  škole povećala se za gotovo 2.800 četvornih metara.

Ovaj kapitalni projekt, kako je naglasio i župan, najveći je pojedinačni projekt školstva Primorsko- goranske županije u ovom mandatnom razdoblju te predstavlja ne samo značajan doprinos unaprjeđenju i podizanju pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja na području Općine Jelenje, već osim školskih potreba zadovoljava i potrebe lokalnog stanovništva i lokalnog sporta. 

Potpunom rekonstrukcijom i dogradnjom škole ne samo da su prostori postali funkcionalniji i energetski učinkovitiji već je obuhvat radova bio toliki da se može smatrati da je izgrađena popuno nova osnovna škola u Dražicama. Osnovna škola Jelenje- Dražice je do sada radila na dvije lokacije- u Jelenju i Dražicama, a pohađa je ukupno 373 učenika.