Jelenje 30. kolovoz 2015.

“Zatancajmo po domaći”

“Zatancajmo po domaći”
Dražice su 21. put “tancale po domaći”. Međunarodna smotra folklornih skupina je na Trgu mllikarice okupila šest društava te oko 150 sudionika iz Hrvatske i Slovenije.

Grobničanima su se, uz domaćine KUD Zvir, predstavili: KUD Sveti Antun iz Podkupske doline, opatijska FA Zora, KUD Orlec s Cresa te FS Skofja Loka i KUD Ilinden Jesenice iz Slovenije.

“Specifičnost je da iz Jesenica nisu došli Slovenci nego Makedonci. Jesenice su multinacionalna sredina u kojoj djeluje to vrijedno makedonsko društvo. Posebno nam je zadovoljstvo što smo ove godine uspjeli dobiti i jednu vrlo zanimljivu grupu koju se ne viđa često. To je “Orlec” s Cresa, skupina koja njeguje izvorne creske plesove i imaju specifičnu nošnju, koja malo odudara od cijelog kvarnerskog kraja i Istre,” rekla je Gordana Juretić Perušić, predsjednica KUD-a “Zvir”.
 
Zvirovci za sva vremena

Kulturno umjetničko društvo “Zvir” već više od četiri desetljeća pažljivo čuva grobničke stare grobničke običaje, koje je kroz svoje 43 godine predstavljalo diljem Hrvatske i svijeta. Upravo iz tog razloga nastala je i manifestacija “Zatancajmo po domaći”, koju je prije 21 godinu pokrenula Alenka Juretić.

“Kako smo puno putovali i sudjelovali na mnogim festivalima u svijetu željeli smo jedan susret organizirati u našem kraju, da i naši ljudi upoznaju druge tradicije Sve s ciljem očuvanja grobničke tradicije, da i nove generacije razviju ljubav za ono naše,” poručila je predsjednica KUD-a “Zvir” te zahvalila sponzorima i pokroviteljima: Primorsko- gornskoj županiji, Općini Jelenje te turističkim zajednicama općina Jelenje i Čavle, kao i tvrtki “Thermotechnik”.