Jelenje 23. travanj 2015.

Zeleni stol o medvjeđem luku

Zeleni stol o medvjeđem luku
U povodu Dana planeta Zemlje, u nedjelju 26. travnja, na Trgu mlikarice (ispred ureda Turističke zajednice) od 9.30 do 12.30 sati održat će se zanimljiva akcija – edukativni kutak „Zeleni stol“.
 
Edukativnu akciju priprema Udruga „Vidov san“ koja će posjetiteljima predstaviti medvjeđi luk te prikazati posjetiteljima slične, ali otrovne biljke – dvojnike (mrazovac, čemeriku i đurđicu) koje dovode u opasnost berače medvjeđeg luka. Također, posjetitelji će moći kušati namaz od medvjeđeg luka i badema, vlasca i sezama, uz podjelu rukohvata medvjeđeg luka zainteresiranim posjetiteljima.
 
Medvjeđi luk samonikla je biljka koja raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine. U Hrvatskoj se još naziva crijemuš, sremuš, divlji luk i šumski luk. Naziv medvjeđi luk dobio je kao istinska proljetna poslastica medvjedima koji se bude iz zimskog sna. Medvjeđi luk naraste u visinu 20 do 40 cm, a u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu bijele ili žućkaste boje.
 
Medvjeđi luk je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva: poboljšava pamćenje, pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba, sprečava bolesti krvnih žila, blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, tjera parazite, pomaže kod nesanice i vrtoglavice, čisti organizam, poboljšava izgled kože te pomaže kod osteoporoze i artritisa.
 
Više o medvjeđem luku saznajte ove subote na Trgu mlikarice!

Izvor: Općina Jelenje