Kastav 26. lipanj 2018.

27. KKL donosi bogat program za svačiji ukus

27. KKL donosi bogat program za svačiji ukus
“Odom zavičaju” ovog će petka, na predivnoj kastavskoj Crekvini, početi 27. Kastafsko kulturno leto. Tradicionalna kulturno- zabavna manifestacija i ovog ljeta, između ostalog, donosi atraktivne koncerte, sjajne predstave i zanimljive radionice.
 

Program 27. KKL- a započet će 29. lipnja, u 20 sati, svečanim otvorenjem na Trgu Matka Laginje uz prigodni nastup Muške i Ženske klape Kastav. Službeni festivalski program, u 21 sat na Crekvini otvorit će “Oda zavičaju” (Elis Lovrić u pratnji Muške i Ženske klape Kastav), program na kojem će publika moći uživati u večeri čakavske glazbe, proze i poezije.
 
Bogat dramski program
 
Ovogodišnji dramski program predstavit će predstave i kazališta iz Hrvatske i regije. “OtipsaNe” Kazališta Moruzgva prva je ovogodišnja predstava koja će se održati već 1. srpnja, a odmah nakon nje, 5. srpnja, Kastav će ugostiti čakavski mjuzikl “Niš leh trdo ča”. Nakon toga na Crekvinu nam dolazi neponovljivi Milan Lane Gutović čija je “Ukrađena ličnost” zakazana za 22. srpnja. 1. kolovoza u Kastvu nastupa Tarik Filipović sa svojom fantastičnom predstavom “Ćiro”, a “Posljednja Freudova seansa” Planeta Art će 21. kolovoza zatvoriti dramski program. 
 
Za najmlađu publiku i njihove roditelje organizatori su pripremili predstavu “Pričam ti priču” (11. srpnja), inspiriranu narodnim legendama i bajkama te predstavu “Stonoga Goga” (8. kolovoza).
 
Parni valjak i Hladno pivo
 
Glazbeni program zastupit će razne elemente glazbene ponude, ali i uvažiti zahtjeve publike. Na 27. Kastafskom kulturnom letu gostuju izvođači koji se razlikuju stilom i žanrom. Na otvorenju 27. KKL-a, 29. lipnja, nastupat će Elis Lovrić, kantautorica koja pjeva na labinjonskoj cakavici, kao i kastavski domaćini, Muška i Ženska klapa Kastav. Uslijedit će nastupi Zvonka Bogdana u pratnji 7 tamburaša koji na Crekvinu dolaze 6. srpnja, koncerti klasične glazbe u izvedbi Papandopulo kvarteta 16. srpnja, koncert velikog pop- rock sastava Parnog valjka 20. srpnja te primorska večer uz Josu Butorca i klapu Vinčace 25. srpnja. Harmonikaški nastup Denis Novato Tria očekuje nas 2. kolovoza, nakon kojeg slijedi još jedan koncert klasične glazbe uz Trio Veljak i Slađanu Čolović 12. kolovoza. Glazbeni program zaključit će koncert Hladnog piva 17. kolovoza.
 
Izbor izvođača Festivala gitare prilagođen je istančanom ukusu glazbenih sladokusaca. Ove godine očekuju nas koncerti Petra Ćulića, koji u Kastav dolazi 9. srpnja, Michaela Langera i Sabine Remusch koji na Crekvini nastupaju 7. kolovoza te fantastični Tinsagu project, koji nas 27. kolovoza vodi na glazbeno putovanje Japanom, Italijom…
 
Ritam dvorišta
 
U Ritmu dvorišta publika će uživati u dobrom društvu i u ležernoj atmosferi neobičnih kastavskih dvorišta, trgova i vrtova. Vrhunska glazba, kastavske ''skrivene'' pozornice te prijateljska atmosfera, učinit će noći provedene na Ritmu dvorišta nezaboravnim iskustvom za sva osjetila. Na Ritmu dvorišta uživat ćete u vrhunskoj glazbi, družiti se s glazbenicima, prijateljima i susjedima- domaćinima. Ove godine nastupaju: Sharief Hobley na Vidikovcu (3. srpanj), Spart Jazz Quintet u Vikotovoj Bačvariji (24. srpanj), Lika Kolorado u Pelinima (14. kolovoz) te za kraj trećeg Ritma dvorišta- Nola na prekrasnoj Žudiki (28. kolovoz). 
 
U sklopu književnog programa održat će se dvije književne večeri. 29. lipnja na otvorenju 27. KKL-a gostovat će Elis Lovrić, a 10. srpnja u goste nam dolaze Rujana Jeger i Slavenka Drakulić.
 
Besplatne radionice gitare i glume
 
Za sve zainteresirane sudionike organiziramo besplatne višednevne radionice te edukativne sadržaje za najmlađu publiku. Radionica sviranja gitare (od 9. do 13. srpnja) održat će se pod vodstvom glazbenika Zorana Majstorovića, a polaznike radionice glume (30. lipnja i 1. srpnja) mentorirat će kazališna, televizijska i filmska glumica Oliver Baljak. 
 
Također, osim redovnog dijela programa, posjetitelji i posjetiteljice su pozvani na partnerske programe: modnu reviju Zdola neba Kastavskega (1. rujna), Kastav Blues Festival (3. i 4. kolovoza) i Čansonfest  (31. kolovoza).
 
Od navedenog programa, bitno je istaknuti kako su radionice te koncerti u sklopu programa Ritam dvorišta besplatni i otvoreni za sve zainteresirane posjetiteljice i posjetitelje.


Za potrebe informiranja i kupovine ulaznica otvoren je Festivalski ured u Kastvu kod Voltice, Trg Matka Laginje 4, (otvoren svakim radnim danom od 13 do 21 i subotom od 16 do 21), a ulaznice se mogu kupiti i na drugim prodajnim mjestima u Rijeci (Dallas Records, Foto Revija, Caffe bar Nad Urom, Croatia Records), Matuljima (New Sound) te putem internetskog portala www.mojekarte.hr. Sve informacije o ulaznicama i programima mogu se pronaći na web stranici www.kkl.hr te na službenoj Facebook stranici festivala.
 
Festival su na današnjoj press konferenciji najavili gradonačelnik Grada Kastva, Matej Mostarac, predsjednica udruge Kastafsko kulturno leto, Helena Ninković Budimlija te tajnica udruge Kastafsko kulturno leto, Hani Mohorovičić Srdoč.
 
KKL kao kastavski brend
 
Gradonačelnik Matej Mostarac istaknuo je važnost Kastafskog kulturnog leto, kao i činjenicu da je KKL postao brend Grada Kastva, s kojim se uspoređuju drugi festivali, ali i koji je visoko postavio letvicu. Izrazio je zadovoljstvo što Kastafsko kulturno leto okuplja domaću publiku, kao i velik broj kastavskih sponzora, koji su prepoznali važnost i potencijal ovog festivala. Također, smatra važnim što se interes za festivalom širi izvan granica Grada Kastva, ali i izvan granica države.
 
Predsjednica Udruge Helena Ninković Budimlija izrazila je želju i nastojanje da program zadovolji potrebe, želje i ukuse raznovrsne publike. Istaknula je kako joj je drago što festival može posjetiteljima ponuditi zanimljive programe, posebno one besplatne poput programa u sklopu “Ritma dvorišta” i radionica sviranja gitare i glume. Istaknula je važnost suradnje koju Kastafsko kulturno leto ima s Turističkom zajednicom, hotelijerima i privatnim iznajmljivačima s ciljem povezivanja kulturne ponude i turizma, ali i istaknula kako sve više stranaca prepoznaje Kastav kao kulturno- gastronomsko odredište. 
 
Od rocka do primorske pjesme
 
Hani Mohorovičić Srdoč, tajnica Kastafskog kulturnog leta rekla je kako je misao vodilja pri slaganju ovogodišnjega programa bila pokušati ugoditi ukusima širokog spektra publike, kakva posjećuje Kastafsko kulturno leto, prije svega kroz brojne programske pravce festivala poput Glazbenog programa, Dramskog, književnog, Dječjeg, Festivala gitare, Ritma dvorišta, radionica, a potom i unutar pravaca. Dakle, od rocka do primorske pjesme, klapske pjesme, klasične glazbe, harmonikaške glazbe i tradicionalne japanske glazbe praćene talijanskim gitarističkim virtuozom, Njujorčaninom koji je svirao sa zvijezdama poput Johna Legenda i Alicie Keys. Međutim, napomenula je i kako se je izvorno kastafsko ča uspavalo te je bila namjera probuditi ga i to na različitim razinama. Tako da je prvu izložbu, Fotografije, u okviru Izložbenoga programa otvorio Kastavac Branko Jani Kukurin, 27. KKL otvara čakavština u različitim oblicima, Elis Lovrić, labinska cakavica u spoju s kastavskom čakavicom, pjesmom i poezijom, vizualno rješenje je osmislio kastavski umjetnik Saša Jantolek, a pripremljen je i čakavski mjuzikl.

Detaljni program i satnicu ovogodišnjeg Kastafskog kulturnog leta možete pogledati OVDJE.

Komentari