Kastav 18. ožujak 2019.

280 tisuća kuna za sanaciju kastavskih gradskih zidina

280 tisuća kuna za sanaciju kastavskih gradskih zidina
Grad Kastav je za uređenje gradskih zidina od Ministarstva kulture dobio sredstva u iznosu od 280.000,00 kn. Nakon istočnog zida 2017. i sjeveroistočne kule 2018. sanirat će se sjeverni zid i kula Žudika. 

Sredstva su dodijeljena na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu- Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara.

Kastavske zidine jedan su od najznačajnijih povijesnih spomenika Kastva te tvore jedan od najcjelovitije očuvanih kompleksa gradskih zidina s kraja 15. i početka 16. stoljeća ne samo na Kvarneru i Istri, nego i u baštini fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj. Izvanredan su primjer napora lokalne zajednice u obrani svoga grada i prilagodbe u prihvaćanju novih rješenja i ideja tadašnjim mogućnostima lokalne sredine.


Projekt sanacije gradskih zidina prepoznat je i ranijih godina od strane konzervatora i Ministarstva kulture, 2017. godine su izvršeni radovi na sanaciji istočnog zida, a u 2018. godini radovi na sjeveroistočnoj kuli. U pozivu za 2019. kao logičan slijed do sada izvršenih radova predložena je sanacija sjevernog zida i kule Žudika.