Kastav 18. svibanj 2019.

Biciklisti uživali u ljepotama Kastva i njegovih šuma

Biciklisti uživali u ljepotama Kastva i njegovih šuma

Biciklisti su u Kastvu imali zanimljiv sportsko edukativni dan. Na 4. Kastavskoj proljetnoj biciklijadi sudjelovalo je pedesetak sudionika, koji su se vozili kastavskim šumama i usput saznali različite povijesne i prirodne zanimljivosti.

Subota u Kastvu bila je u znaku biciklista. Četvrta po redu Kastavska proljetna biciklijada okupila je pedesetak biciklista koji su se podijelili u dvije skupine. Najmlađi su, uz vodstvo biciklističkih vodiča, vozili kraću dionicu od 6 kilometara od Crekvine do Lovačke kuće Zvirić i natrag. 


Oni nešto stariji i bolje pripremljeni startali su s Fortice prema Brninima i Brajanima, sve do Breze te preko Lovačke kuće Zvirić natrag prema Kastvu. Ruta od 18 kilometara je, otkriva nam organizator David Marot, srednje teška, ali dobro uređena te svima pristupačna.  


"Ovo je jedna posebna  utrka, nije natjecateljskog karaktera. Cilj je upoznati ljepote kastavske šume, uz edukativnu priču. Biciklisti su tako naučili ponešto o kastavskoj povijesti, ali i lokacijama  na kojima su se zaustavljali, poručio je Marot.

Za edukativnu priču bio je zadužen biciklist i biciklistički vodič Radovan Brnelić. Biciklistima je, između ostaloga, pokazao i kuda je nekada prolazila Rapalska granica koja je Kastavštinu podijelila na dva dijela. 


Upoznali su se biciklisti i s tri kastavska vrha Majevi vrh, Stanić i Mačkov vrh. Zaustavili su se i kod Šparožne jame, japnenica te dvije lovačke kućice.

I oni najmlađi su imali edukativan dan na njihovoj kraćoj ruti obišli su interesantne predjele šume Loza prepune stijena, dolaca i vrtača, a prošli su i Eko stazom.  


Biciklijada je imala podršku i Turističke zajednice Grada Kastva. Voditelj Saša Brusić naglašava kako su u kastavskoj šumi Loza i Lužina uređene tri šetnice pogodne za bicikliranje. Različitih su dužina i uspona, a osim rekreacije nude zanimljiva povijesna mjesta za odmor.

"Grad Kastav i DMC Prolinqua travel, kao organizatori ove biciklijade, žele promovirati  Kastav kao destinaciju adventure sporta. Kastav je polazišna točka za brojne šetače, trkače i bicikliste. 


“Za sada smo pozicionirani kao izletnička destinacija, no naš je cilj postati turističko odredište”, ističe Marot. 

A da u Kastvu stvari idu u tom smjeru potvrđuje skupina turista koju smo susreli na Crekvini uoči starta malih biciklista. U Kastvu se uvijek nešto događa, subotom ujutro u šumama biciklisti, u staroj jezgri turisti.