Kastav 28. rujan 2016.

Čak 6 tisuća litara mladog vina na Kastvu čeka goste

Čak 6 tisuća litara mladog vina na Kastvu čeka goste
“Bela nedeja”, najveći kastavski blagdan, ovog će vikenda u “Grad na brege” ponovno privući tisuće posjetitelja, koje čeka bogat program, kao i ono najvažnije - hektolitri kastavske Belice. 

Vino će “z brega” ponovno teći u potocima. Od petka do ponedjeljka Kastavci, zajedno s brojnim gostima slave “Belu nedeju”. Najveći je to kastavski blagdan, koji seže u daleku povijest, o čemu svjedoči i Zakon Grada Kastva iz davne 1400. godine. 

Od tada do danas svaka prva subota u listopadu rezervirana je za tradicionalnu feštu od mladog vina. I ove godine posjetitelje na Kastvu čekaju brojna događanja. Organizatori su pripremili i najavili raznovrsnu ugostiteljsku te sajamsku ponudu, a izostati dakako neće ni brojni kulturno- zabavni sadržaji. 
 
"Lepo j bit Kastavac"

“Veseli me da je pred nama najveći kastavski blagdan- Bela nedeja, dan kada nije domaćin samo Grad Kastav nego i svi naši sugrađani. Kastavke i Kastavci su ljudi koji cijene svoju tradiciju, a posebno Belu nedeju, koja im pruža priliku da prime goste koji se Kastvu vraćaju svake godine. Bela nedeja je sastavni dio ovog grada i baš je lepo bit Kastavac kad pride Bela nedeja,” poručio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.

“Bela nedeja, programski, se nastoji sačuvati tradicijski, ali i prilagoditi suvremenom kontekstu. U svakom slučaju Bela nedeja je sve više turistički proizvod koji doprinosi obogaćenju turističke ponude i produženju turističke sezone. Osim naših Kastavaca i posjetitelja iz bliže okolice očekujemo i brojne goste koji su na području Kvarnera,” rekla je Dolores Kukurin, direktorica Turističke zajednice grada Kastva.

Bogat program počinje u petak u Gradskoj vijećnici "ČA- čitalnicom" te otvorenjem izložbe- “Jama Strmac- podzemni biser Lipe”, u Speleogaleriji.
 
18. izložba vina

Dan kasnije, u subotu, na Trgu Istarske Vile, tradicionalna izložba vina dočekat će punoljetnost. Tema 18. izdanja izložbe, koju organizira Udruga Belica, je “Golica”. I ove će se godine kuhati palenta kompirica, uz degustaciju grobničkog sira, a organizatori su pripremili i glazbeno- zabavni program.
 
Pozdrav Beloj nedeji

Nedjeljna događanja počinju već u jutarnjim satima nastupom Glazbenog društva Spinčići, a nastavljaju se tradicionalnim “Pozdravom Beloj nedeji” u Aleji velikana. Raznovrstan glazbeno- zabavni nastavit će se tijekom cijelog dana.
 
Mići samanj

Ponedjeljak je ponovno rezerviran za najmlađe, a izdvojiti svakako treba “Mići samanj” kastavskih dječjih vrtića. U popodnevnim satima nastupit će glazbeni gosti. 

Brojna će glazbena imena u večernjim satima nastupati kroz sva tri dana i to na dvije pozornice, na Trgu Lokvina i Trgu Matka Laginje. 

Kroz sve dane posjetitelji će moći razgledati i brojne izložbe, a kao ovogodišnji novitet spomenuti svakako treba “Eko sajam”, koji će se održati na Lokvini.

Izostati dakako neće niti bogata sajamska ponuda, uz vino jedan od zaštitnih znakova “Bele nedeje”. Sajam je tematski podijeljen u tri cjeline, prvi, centralni dio rezerviran je za ugostiteljsku ponudu i šaroliki program, zlatna sredina je zona namijenjena izlagačima domaćih proizvoda, a donji dio robi široke potrošnje. To će posebno razveseliti najmlađe, baš kao i tri zabavna parka. 
 
Ceste se zatvaraju subotu od 14 sati

I ove se godine očekuju velike gužve pa će ceste biti privremeno zatvorene od 14 sati u subotu sve do završetka manifestacije u ponedjeljak. Promet će tako biti zatvoren od Šporove jame do Jurjenića te od Šporove jame do križanja Belići, uključujući nerazvrstane ceste u centru Kastva.

Svima koji dolaze iz smjera Rijeke preporučuje se korištenje parkirnog prostora na dijelu ceste u Rešetarima te pristupne ceste do nove sportske dvorane, dok se onima koji stižu iz smjera Viškova sugerira korištenje parkirnog prostora u radnoj zoni Žegoti.

Javni gradski prijevoz i taksi službe vozit će pojačano, a organizatori pozivaju sve sudionike u prometu da poštuju privremenu prometnu signalizaciju te upute redara i prometne policije.