Kastav 18. lipanj 2015.

Cinkuši otvaraju Kastafsko kulturno leto

Cinkuši otvaraju Kastafsko kulturno leto
24. Kastafsko kulturno leto započet će na Crekvini, koncertom etno sastava Cinkuši, u petak 26. lipnja, a bogat program proteže se sve do 28. kolovoza, kada će KKL završiti Čansonfestom. 

Kastav će se ovog ljeta ponovno pretvoriti u jedinstvenu pozornicu, na kojoj događanja neće nedostajati. U šarolikom programu Kastafskog kulturnog leta svako će pronaći nešto za sebe.

Organizatori su pripremili čitav niz atraktivnih glazbenih imena, raznolik dramski, izložbeni, filmski, književni i dječji program, a tu su i Festival gitare te radionice na kojima će svi zainteresirani moći naučiti svirati gitaru, pisati i glumiti.

“Pokušali smo zadovoljiti svih, dati suvremeni i tradicijski štih programima, predstaviti svjetsko i domaće,” poručila je Irena Gauš, predsjednica udruge Kastafsko kulturno leto. 

Svečano otvorenje 24. KKL-a u petak 26. lipnja, u  20 sati, na Trgu Matka Laginje, uz nastup Ženske klape Kastav. Program potom seli na Crekvinu, gdje goste čekaju Cinkuši. 

“Sigurna sam da će oni svojim etno skladbama u jazz, rock i punk aranžmanima te svojom brojnošću i energijom, koju imaju na pozornici, zabaviti publiku,” naglasila je producentica festivala Jelena Milić.

30. lipnja na rasporedu su nastupi Nene Belana, GD Spinčići i muške Klape Kastav, a 3. srpnja beogradska komedija “A gde su kokoške?”. Dani književnosti su 8. i 9. srpnja. Između ostalih sudjeluju: Velid Đekić, Rade Šerbedžija u pratnji Zorana Majstorovića na gitari, predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković. 13. srpnja najmlađi će se zabaviti uz predstavu Bajka o ribaru i ribici.

U sklopu Festivala gitare (od 16. do 18. srpnja) nastupit će najbolji hrvatski django gitarist Damir Kukuruzović i gosti, sastav Fog Painters (Žiga Golog, Krunoslav Levačić i Zoran Majstorović) sa sjajnim slovenskim flautistom i saksofonistom Vaskom Atanasovskim te Damjan Grbac i Elvis Stanić koji će predstaviti hvaljeni projekt Gerbaz Giipuja. 

21. srpnja na rasporedu je predstava Plemena u produkciji Teatra Exit i Planet Arta, a 24. dugo iščekivani koncert Let-a 3. Krajem mjeseca, 28. srpnja, na Kastvu gostuje Kazalište Moruzgva s predstavom Harem.

U kolovoz će Kastavce i njihove goste uvesti prošlogodišnja pobjednica MIK-a,  Mirjana Bobuš. Od 5. do 7. kolovoza prikazat će se tri dugometražna filma: argentinska crna komedija “Divlje priče, bugarsko- grčka drama “Lekcija” i norveška komedija/drama “Van sebe”. 8. je rezerviran za Kastav Blues Festival. 11. na Crekvini nastupa Klapa Tramuntana, a 14. Vatra. 16. je na rasporedu predstava “Duhi”, a 21. na Kastav stiže Amira Medunjanin. 25. je predstava “Dječak koji je tražio zmaja”. KKL završava 28. kolovoza, 11. Čansonfestom.

Cijelo vrijeme u staroj će gradskoj jezgri biti postavljene umjetničke video instalacije Igora Crnkovića. Spomenuti svakako treba i likovnu radionicu ''Boje Kastva’' te 13. “Velu umjetničku delavnicu’', kao i interaktivnu izložbu ''(Po)kušajmo priču’'.

Kastavci ponosni na KKL

“Kastafsko kulturno leto nije samo obilježje našeg grada nego i nešto na što smo svi mi Kastavci ponosni. Kastav je kroz sve ove godine uspio svoj šarm  i gostoprimstvo pokazati drugima i to na specifičan način, kroz kulturu, što nije lako,” zaključio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.

Za informacije i ulaznice festivalski će ured biti otvoren svaki dan, osim nedjelje, od 16 do 21 sat. Ulaznice se mogu kupiti i u riječkom Dallas Recordsu, Foto Reviji, Antikvarijatu Ex libris, u New soundu na Matuljima te u Dallas Recordsu u Zagrebu. Dostupne su i preko internet portala www.mojekarte.hr.

Za kraj napomenimo da je gotovo polovica programa besplatna, a za ostatak će se cijene ulaznica kretati od 20 do 70 kuna.