Kastav 19. svibanj 2021.

Crekvina i Lokvina sezonu bi trebale dočekati spremne

Crekvina i Lokvina sezonu bi trebale dočekati spremne

Atraktivne lokacije u staroj gradskoj jezgri uređuju se u sklopu strateškog projekta “Povežimo se baštinom”, u kojem je partner i Grad Kastav, a trebale bi biti završene do ljeta. 

Strateški projekt “Povežimo se baštinom”, u kojem su udruženi gradovi i općine na području Urbane aglomeracije Rijeka, “težak” je preko 76 milijuna kuna, od čega je nešto više od 36 milijuna osigurano kroz EU fondove. Grad Kastav kao partner u projektu uređuje Crekvinu i Lokvinu, atraktivne lokacije u staroj gradskoj jezgri. 


Nastavljeno je tako uređenje Crekvine koje je počelo još 2017. godine, kada su u suradnji s Ministarstvom turizma izvedeni radovi vrijedni oko 2 milijuna kuna. Napravljena je tada konsolidacija i konzervacija postojeće konstrukcije svetišta te je ponovo zatvoren prolaz kroz oltarno svetište, a uređeni su i novi sadržaji u funkciji ljetne pozornice.  


U drugoj fazi sanacije i uređenja u tijeku su radovi na konsolidaciji i konzervaciji zapadnog dijela zida, izgradnjom nove kapsule u zapadnoj sakristiji, a uređuje se i plato impozantne Crekvine, koja dobiva novu dekorativnu i scensku rasvjetu. Investicija vrijedna 5,8 milijuna kuna trebala bi biti završena do ljeta.


Sezonu bi spremna trebala dočekati i Lokvina. Projekt uređenja atraktivnog trga u samom “srcu” Kastva, vrijedan je 2,1 milijun kuna, Grad provodi u suradnji s lokalnim konzervatorskim odjelom u Rijeci te Institutom za povijest umjetnosti. 


Nakon radova na kompletnoj podzemnoj komunalnoj infrastrukturi Lokvina će dobiti novo kameno opločenje, diskretnu podnu rasvjetu i dva originalna grla podzemne šterne u centralnom dijelu, a uredit će se i prilazi trgu.

Komentari