Kastav 29. rujan 2018.

Da se naše "ča" nikad ne pozabi

Da se naše "ča" nikad ne pozabi
3. “Ča- čitalnica”, hvalevrijedno natjecanje u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju, održano je danas u srcu grada na brege, gdje se okupilo stotinjak zaljubljenika u čakavštinu.
 
Kastvom je danas odjekivalo naše “ča”. 3. izdanje “Ča- čitalnice”, natjecanje u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju, u Kastvu je okupilo 84 sudionika, kojih je pratilo tridesetak mentora. Najviše je bilo najmlađih, a natjecali su se predstavnici čak 16 županijskih osnovnih škola, koji su predstavljali svoju čakavštinu, ali i svoj kraj. 
 
Uoči samog natjecanja okupljene u Gradskoj vijećnici pozdravile su autorice hvalevrijednog projekta: Dragica Stanić, Karmen Šimetić i Dubravka Uroda, kao i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac. 
 
Čakavština kao kastavski identitet
 
“Za naš grad i za naš identitet čakavština je izrazito značajna i moramo je promovirati. Ove godine potpisivanjem sporazuma s Rijekom, kao prijestolnicom kulture 2020., upravo smo očuvanje zavičajnosti postavili kao naš cilj, koji želimo promovirati. Trudimo se sačuvati čakavštinu, koja je našim ljudima jako važna”, naglasio kastavski gradonačelnik Matej Mostarac. 
 
Tema ovogodišnje “Ča- čitalnice” bila je- Ona, zamjenica u koju, kako su naglasili organizatori, “stanu sve: majka, sestra, nona, kuharica, šilica, mlekarica, suseda, meštrica, otročica, prijatelica…”, drugim riječima- žena, neiscrpna i inspirativna tema.
 
“Ča- čitalnica” je pokrenuta 2106., povodom obilježavanja 150 godina od osnutka kastavske Čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri. Cilj ove, sada već tradicionalne, manifestacije je popularizacija čakavštine- “da se naše ča nikad ne pozabi”.
 
Nagrade najuspješnijima
 
Nakon što je jutro bilo rezervirano za najmlađe čakavce u popodnevnim satima su se natjecali odrasli, a na samom su kraju najuspješnijima, po izboru stručnog povjerenstva, dodijeljene nagrade.
 
U kategoriji od 1. do 4. razreda nagradu publike osvojila je Heli Đekić iz OŠ Kozala, nagradu povjerenstva Julija Cetija iz OŠ Sv. Matej, a posebna nagrada povjerenstva za najbolje ostvarenu temu Nina Ravnić iz OŠ Milan Brozović. 
 
Nagrada publike u kategoriji od 5. do 8. zrazreda pripala je Anji Juretić iz OŠ Čavle. Nagradu opvjerenstva osvojio je Ernest Podobnik iz OŠ Milan Brozović, a posebnu nagradu za najbolje ostvarenu temu Petar Tuhtan iz OŠ Drago Gervais.
 
U kategoriji starijih od 15 godina nagradu publike dobio je Lucijan Mofardin iz Gimnazije Andrije Mohorovičić, a nagradu povjerenstva Marija Gracijela Kožul iz kluba 60+, dok je posebnu nagradu dobila Ivana Sablić.

Komentari