Kastav 18. svibanj 2019.

“Dijalozima” otvorena kastavska Jelenina 

“Dijalozima” otvorena kastavska Jelenina 

Izložbom “Dijalozi”, Željana Pavića, Alme Dujmović i Borisa Roce, jučer je u Galeriji Sv. Trojica otvorena ovogodišnja Jelenina, koja Kastavcima i njihovim gostima donosi brojna događanja. 

U Kastvu je u ovo doba godine uvijek posebno svečano. 22. svibnja slavi se Jelenina, blagdan Svete Jelene, zaštitnice Kastva. Grad Kastav je kao i svake godine priredio bogat slavljenički program koji je počeo jučer, otvorenjem izložbe “Dijalozi” u Galeriji Sv. Trojica.


“Dijalozi” su povezali troje umjetnika. Već tradicionalno Željan Pavić umjetnik iz Kastva  sudjeluje u izložbenom programu Kastavskog kulturnog leta i Galerije Sv.Trojica , a uz svoje radove predstavlja različite umjetnike i njihove radove. Ove godine pozvao je na izložbu Almu Dujmović i Borisa Rocu. 

“Naše radove povezuje ista taktilna forma, ali u sasvim različitim tehnikama i dok se nalaze u prostoru srednjovjekovne crkvice Sv, Trojica čine ugodan dijalog”, poručili su autori na otvorenju. 


Boris Roce nije prvi put u Kastvu, prije sedam godina izlagao je upravo u Galeriji Sv. Troijca i jako voli komorne prostore. Motiv njegovih radova odabranih za ovu izložbu je krug, a iz njih izvire istočnjačka filozofija i energija, inspirirana, kako kaže, njegovim čestim boravcima u Kini.

Alma Dujmović istaknula je kako je presretna je što izložbu dijeli s "dvojicom mušketira”. Njezine radove, kolaže različitih materijala koji su dopunjeni akrilom i uljem, posjetitelji prvi put mogu vidjeti  a zidovima crkvice Sv. Trojica . 


Željan Pavić dobro je poznat Kastavcima, kroz umjetnički rad, ali i djelovanje u sklopu Kastafskog kulturnog leta, zahvaljujući njemu u Kastvu su se predstavili brojni umjetnici svjetskog glasa. 

Izložba “Dijalozi”, osim što je otvorila Jeleninu, neslužbeno je najavila početak ovogodišnjeg ljetnog kulturnog festivala Kastafskog kulturnog leta, koji službeno počinje za nešto više od mjesec dana. 


Jučer se još jednom potvrdilo da Kastav izvrstan domaćin umjetnosti i kulturnim zbivanjima te je Galerija Sv. Trojica bila je pretijesna za sve koji su htjeli vidjeti djela ova tri umjetnika. Domaćin Željan Pavić istaknuo je kako njegovi kolege Alma i Boris jako puno putuju i sudjeluju u radionicama i kolonijama po cijelom svijetu te je prava sreća da su bili slobodni i da je do ove zajedničke izložbe došlo.


Izložbu su nastupom uveličale dvije mlade gitaristice  Ana Vičić i Monika Pleša, učenice Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Milan Brozović u Kastvu. Izložba “Dijalozi” otvorena je do 5. lipnja, a razgledati se može svakog dana od 17:00 do 21:00.