Kastav 13. listopad 2016.

Emotivno predstavljanje knjige Zvonka Turka u Kastvu

Emotivno predstavljanje knjige Zvonka Turka u Kastvu
“Va Kastav gren sad svoj”, knjiga autora Zvonka Turka, sinoć je predstavljena u intimnoj atmosferi prepune Gradske vijećnice, u samom srcu “grada na brege”. 

Smijeh i suze, dakako radosnice, te velika ljubav prema svom gradu, u večeri emocija, obilježili su predstavljanju knjige Zvonka Turka- “Va Kastav gren sad svoj”.

Više od pola stoljeća stvaranja kastavski je pjesnik predstavio kroz 127 odabranih pjesama, upakiranih u korice koje krasi naslov “Va Kastav gren sad svoj”, ujedno stih autorove najpoznatije pjesme- evergreena “Frane Merikan”. 
 
Pjesme koje su osvajale MIK
 
Osim “Frane Merikana” zbirka sadrži još 73 uglazbljene pjesme. O njihovoj kvaliteti dovoljno govori činjenica da je 11 od 24 skladbi koje su na MIK-u pjevali naši poznati pjevači (Aldo Galeazzi, Toni Kljaković, Bety Jurković, Mario Lipovšek Battifiaca, Duško Jeličić, Ira Kraljić, Nevia Rigutto, Erol Mlakar, Marin Tuhtan…) dobilo prvu, drugu ili treću nagradu ili nagradu za najbolji tekst. 

Neke od pjesama okupljeni su, u prepunoj Gradskoj vijećnici, mogli čuti i sinoć. Čitali su ih: Dino Gržinić i Andrija Frlan, pjesnikinja Vlasta Sušanj Kapićeva te članovi njegove obitelji unuk Toni Cvek i kćerka Ksenija Cvek, koja je teško skrivala emocije. Dvije najdraže pjesme “Kastavska mat” i “Kastvu gradu” pročitao je sam autor, koji se na samom kraju zahvalio svima koji su mu pomogli, prije svega Gradu Kastva, Katedri Čakavskoga sabora Lovran, urednici Cvjetani Miletić te članovima obitelji i svima koji su sudjelovali u promociji knjige.

Nekoliko je uglazbljenih pjesama pušteno na video zidu, a jednu od njih u vijećnici je izveo Duško Jeličić Dule, uz pratnju okupljenih, predvođenih kastavskim gradonačelnikom Ivicom Lukanovićem.

Kastavac koji je ostavio neizbrisiv trag

Knjiga “Va Kastav gren sad svoj” podijeljena je u pet ciklusa (MIK, Klapske pjesme, Uglazbljene pjesme, Pjesme za dušu i Pusni rog se oglasil).

Predgovora nema, jer kako je na predstavljanju rekla urednica Cvjetana Miletić “nije bio potreban”. No, zato je tu pogovor o životu i djelovanju Zvonka Turka, Kastavca koji je do sada, u skoro osamdeset godina života, ostavio neizbrisiv trag u svom Kastvu. Kroz 65 godina kulturnog djelovanja bio je pjesnik, pjevač, glumac, animator, voditelj… a “sve čega se primio radio je sa srcem”. 

U čast velike obljetnice- 150. godina osnutka kastavske Čitalnice knjigu su objavili Grad Kastav i Katedra Čakavskoga sabora Lovran u ediciji “Liburnijski lapiš”. 

Uskoro foto galerija