Kastav 17. siječanj 2019.

Jurčići preuzeli vlast, Sandra Srdoč pusna gradonačelnica

Jurčići preuzeli vlast, Sandra Srdoč pusna gradonačelnica
Manifestacijom “Antonjski rog” večeras je i službeno počeo "Pust va Kastve 2019." Vlast u gradu ove je godine preuzeo Pusni odbor Jurčići, na čelu s novom pusnom gradonačelnicom Sandrom Srdoč, kojoj je ključ Kastva predao Dean Jurčić, zamjenik kastavskog gradonačelnika.

Antonjski rog danas je odjeknuo Kastvom i Pod ložu dozvao četiri kastavske pusne kumpanije, Rubeše, Spinčiće, Trinajstiće i Jurčiće, koje su sjajno raspoloženim Kastavcima predstavile svoje planove za ovogodišnju maškaranu vladavinu.

Rubeši se tako okreću sportskom životu, a s tim su ciljem osnovali Odbor za rekreaciju, na čijem je čelu ovogodišnji pust- Sportašina. Rubeši će, poručuju iz Pusnog odbora, biti kao olimpijsko selo, u kojem će se svi moći rekreirati. Između ostaloga je u planu izgradnja olimpijskog bazena, uređenje biciklističke i staze za džoging, a otvorit će se u Rubešima i paraglajding klub.
 
Sportašina, Investitorić Olpić, Osojnica Trinajstić i Pasja Prkja

Sportskim se investicijama okreće i Pusni odbor Spinčići, a sve zahvaljujući strateškom partneru- pustu Investitoriću Olpiću. U Spinčićima će se tako narednih tjedana izgraditi najljepši stadion- Marakana, kao i nogometni kamp Spinčićevo, a već su osnovani i navijači- Špažićari. No, to nije sve, u blizini će se urediti i skijaška staza, ali i aerodrom koji će Spinčiće povezati s ostatkom svijeta.

Pusni odbor Trinajstići planira riješiti velike probleme sa smećem, koji su mjesto snašli nakon što su susjedni Matulji dobili novi sustav gospodarenja otpadom pa dio Matuljaca smeće odlaže u Trinajstićima. Njihovo će reciklažno dvorište, kažu, sufinancirati Putin, a vodit će ga njihov pust- Osojnica Trinajstić.

Posljednji je Pod ložu stigao Pusni odbor Jurčići, s počasnom gošćom- "hrvatskom predsjednicom”. Jurčići, koji su nedavno dobili park za pse, u potpunosti se okreću najboljim čovjekovim prijateljima. U mjestu će se tako uzgajati “Jurčićevi breki”, a otvorit će se između ostaloga salon, hotel i wellness za pse. Posjetiteljima će uz to na raspolaganju biti i savjetnik- pust Pasja Prkja.

Upravo je Pusnom odboru Jurčići ove godine pripala čast da preuzme ključ Kastva, a time i vlast u grad, na čijem će čelu do Pepelnice biti pusna gradonačelnica Sandra Srdoč. Ključ grada predao joj je zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić.
 
“Zlatna Broskva” zaslužnima

Danas je tradicionalno dodijeljena i “Zlatna Broskva”, kastavska pusna nagrada koja se, temeljem Pusnog statuta, daje najboljim maskama i zaslužnim pojedincima ili ustanovama u protekloj godini. Igor Jurčić- Kuko iz Pusnog odbora Jurčići dobio je počasnu Zlatnu broskvu “za dugogodišnje sudjelovanje va pusneh nemotarijah va Kastve i okolice”, a vrijedno priznanje su dobili i Srećko Lukić- Pukić iz Pusnog odbora Rubeši “kot Frane Merikan” te Lorena Blažić Pošćić “za učenje pusneh običaji dečine z kastafskega vrtića”.

U programu Antonjskog roga, kojim je počeo događanjima bogat “Pust va Kastve 2019.”, sudjelovala je i Spinčićeva muzika te gosti iz Slovenije- Šjme Topolc, a svoj su doprinos dali i članovi udruge Belica, koji su kuhanim vinom zagrijali posjetitelje Pod ložun.