Kastav 18. siječanj 2016.

Jurčići smijenili Lukanovića i preuzeli vlast

Jurčići smijenili Lukanovića i preuzeli vlast
U nizu maškaranih smjena koje su pogodile Riječki prsten red je došao i na prvog čovjeka Kastva- Ivicu Lukanovića. Robert Mavar iz Pusnog odbora Jurčići novi je kastavski pusni gradonačelnik.

Antonjski je rog razbudio maškaranu Kastavštinu. U sklopu istoimene tradicionalne priredbe, u Kastvu, na Trgu Matka Laginje, tri su se pusna odbora predstavila Kastavcima. 

Franina Bankarina, Prčilica i Mandatar, jedan po jedan popeli su se na pozornicu, a njihovi pusni odbori u lice su im sasuli sve grijehe. Materijala je dakako bilo, od predizbornih obećanja, parlamentarnih izbora i koalicija, preko novog mandatara, prisluškivanja, i odlazaka političara na skijanje pod rotirkama pa sve do “slavne” slovenske žice. 
 
Franina Bankarina, Prčilica i Mandatar

Svog je pusta prvi predstavio Pusni odbor Rubeši. Franina Bankarina kriv je za mnogo toga, a ponajprije za to što u Kastvu više nema Erste banke. No, Rubeši, koji još uvijek imaju svoju poslovnicu, ponudili su se pomoći sugrađanima. Pusna banka između ostaloga je osigurala pad tečaja franka, penzije dva puta mjesečno i poticaje za poduzetnike.  

Pusni odbor Trinajstići na pozornici se, za razliku od njihovog pusta Prčilice, nije pojavio. No, zato se “pusni dron”, nakon velike borbe s vjetrom, koji mu je stvarao poveće probleme, probio do voditeljice i donio pozdrave iz Trinajstića.  

Posljednji su na pozornicu stigli članovi Pusnog odbora Jurčići i njihov Mandatar. Jurčiće muči njihov most. Naime, donedavno skladno selo most je podijelio na gornje i donje, plave i crvene. Sad kad su izbori za vlast u selu, Jurčići su se našli u problemima. Dobili su i novog Mandatara, kojeg su im doveli njegovi suradnici Karamuić i Petrova.
 
Problemi s MUDO-m

Mandatara čeka puno posla. Treba izabrati boju za most, ali i ime jer jedni inzistiraju na tome da se zove “Domoljubni”, a drugi bi ga nazvali “Jurčići rastu”. Tu su i problemi s podjelom resora jer jedino za MUDO nema interesa. 

Nakon predstavljanja Mandatara Pusni odbor Jurčići preuzeo je vlast u Kastvu. Robert Mavar preuzeo je ključ grada od dosadašnjeg gradonačelnika Ivice Lukanovića. 

“Moramo napravit dubinsku kontrolu stanja va Kastvu da vidimo je ča teh soldi ostalo i ča ćemo s njimi storit. Nema spavanja delat ćemo 24 sata i subotu i nedeju,” rekao je pusni gradonačelnik Rober Mavar te poručio da ključ neće vratiti do Bele nedeje. 

“Jurčićeve maškare ovo leto imaju glavnu ulogu. Oni su jako organizirani i verujen da će pust bit vesel. Kastavci su veseli ljudi i kad se fešta onda feštaju. Tako je sakega pusta, bit će i ovega. Verujen da će bit žešće nego obično jer je kratko i si su se pripravili unaprvo. Treba iskoristiti ove tri šetemane,” rekao je sada već bivši kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.
 
“Zlatna broskva” najzaslužnijima

Tradicionalno, u sklopu priredbe “Antonjski rog” Kastavci najboljim maskama te zaslužnim pojedincima i grupama dodjeljuju jedinstvenu nagradu “Zlatnu broskvu”. Tu su čast u protekloj godini zaslužili: slovenska grupa Topolc, grupa Bistić iz Jurčića, Damir Jurčić- Rošo te najmlađa i najljepša kastavska pusna publika Toni Mladenić, Tara i Raul Perić. 

Na samom su kraju pusnim odborima dodijeljene prigodne slike umjetnika Saše Jantoleka. Svoj su doprinos manifestaciji dali Meštar Toni i još uvijek aktualna kraljica Stella Paris, gosti iz Slovenije - Škoromati i grupa Topolc te Spinčićeva muzika.

Komentari