Kastav 11. ožujak 2021.

Kastav među prvima u Hrvatskoj postao “Otvoreni grad”

Kastav među prvima u Hrvatskoj postao “Otvoreni grad”

Grad Kastav je među prvima u Hrvatskoj postao “Otvoreni grad”. Zahvaljujući istoimenoj platformi Kastavci imaju uvid u proračun, ulazne račune, financijske kartice građana i njihove predmete koji se vode u Gradu Kastvu.

Kako bi se povećala transparentnost Grad Kastav je uz pomoć poduzeća Libusoft Cicom d.o.o. razvio platformu “Otvoreni grad”. Građani su tako, uz niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje i komunikaciju s gradskim službama, dobili uvid u funkcioniranje Grada.


Platforma “Otvoreni grad” građanima je dostupna preko internet stranice Grada Kastva. Korištenje platforme putem računala, tableta i smartfona je brzo, intuitivno i jednostavno, građanima su na jednom mjestu dostupni svi servisi, a interakcija s Gradom je bitno pojednostavljena.  

“Otvoreni grad” podijeljen je na nekoliko cjelina, a to su: iProračun, iTransparentnost te Financijske kartice građana, za koje je potrebna autentifikacija. Ista će biti neophodna i za Sustav informiranja građana, koji je trenutno u pripremi. 

iProračun građanima pruža jednostavan uvid u proračun Grada, iTransparentnost omogućava uvid u ulazne račune Grada te isplate, Financijske kartice građana pojedincu daju uvid u njegove obveze, nezatvorene uplate, storna, odobrenja te nude mogućnost plaćanja putem 2D barkoda i internet bankarstva, dok će sustav informiranja građana Kastavcima omogućiti praćenje predmeta i dokumenata. 


Zanimljivo Grad Kastav je ovakvu platformu uveo i prije zakonske obaveze te je među prvima u Hrvatskoj postao “Otvoreni grad”. 

Novu platformu su na današnjoj konferenciji za medije predstavili kastavski gradonačelnik Matej Mostarac i pročelnik upravnog odjela za financije i razvoj Krešimir Vidović te Marko Ignjatović, direktor tvrtke Libusoft Cicom d.o.o.