Kastav 3. listopad 2021.

Kastav ovogodišnju Belu nedeju proslavio "u inat svemu"

Kastav ovogodišnju Belu nedeju proslavio "u inat svemu"

Točno u podne, tradicionalnim “Pozdravom Beloj nedeji”, u kastavskoj Aleji velikana počeo je najveći kastafski blagdan. Svečanom otvaranju nazočio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. 

Belu nedeju prvi su, na Trgu Matka Laginje, pozdravili članovi Spinčićeve muzike. U Aleji velikana potom su nastupili sopci Klaudije Dunato i Branko Brnić, harmonikaš Dorian Rubeša, čakavčići Osnovne škole Milan Brozović Kastav i Ženski pjevački zbor Učka.
 

Program svečanog otvaranja uveličao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, pod čijim se pokroviteljstvom Bela nedeja i održava, a okupljene je pozdravio i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


“Najstariji zapisi spominju Belu nedeju kao nešto što se oduvijek događa. Tko smo mi da to prekinemo? I zato je ova Bela nedeja organizirana u inat svemu”, poručio je Mostarac, zahvalivši svima koji su pomogli u zahtjevnoj organizaciji ovogodišnje manifestacije.


“Jako je dobro što smo danas opet ovdje, kao što je dobro što prije godinu dana fešta nije održana, mada je bilo puno zanosa i želje da je bude. To je bila razumna odluka, a sada uživajte u onome što ste stvorili i što uporno stvarate”, poručio je Milanović. 


A u kastavskoj se Beloj nedeji danas uživalo na nešto drugačiji način. Naime, na Forticu, Crekvinu i Lokvinu moglo se samo uz potvrde ili negativan test, dok su se ostatkom Kastva posjetitelji mogli nesmetano kretati i uživati u sajamskoj i ugostiteljskoj ponudi.


Inače, Fortica je kroz ova tri dana rezervirana za ugostitelje i glazbenike, Crekvina nudi ponajbolja kvarnerska vina, a na Lokvini je “Vinski grad”. Proslava najvećeg kastafskog blagdana nastavlja se sutra- na “Beli pundejak”.

Komentari