Kastav 10. svibanj 2019.

Kastav uz brojne projekte postaje “pametni grad”

Kastav uz brojne projekte postaje “pametni grad”

Zahvaljujući brojnim najavljenim projektima Kastav će u narednom razdoblju postati “pametni grad”, čime će se bitno podignuti kvaliteta života i standard građana. 

Sporazum o suradnji na pripremi i razvoju koncepta “Kastav- pametni grad“ danas su potpisali kastavski gradonačelnik Matej Mostarac i ravnatelj Javne ustanove Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić. 

“Kastav je jedan od prvih Gradova u Hrvatskoj koji je donio ovu strategiju, koja nije stajala u ladici već se ozbiljno radi na njezinoj implementaciji. Ja vjerujem da će mnoga rješenja uskoro biti predstavljena. Izuzetno nam je drago što s Gradom Kastvom započinjemo transformaciju Kastva u tzv. pametni grad”, naglasio je Kružić.


S ciljem podizanja kvalitete života i standarda građana Grad će u suradnji s agencijom razvijati i implementirati brojne inovativne, tehnološki napredne i ekonomski opravdane projekte. 

“Istaknuti treba gradsku aplikaciju, kojom će građani davati informacije Gradu. Radi se i rebranding web stranice, koja će biti povezana s aplikacijom. Pokrenuli smo i suradnju s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla kako bi prikupili podatke o dolascima na području Kastva te kvalitetnije usmjeriti projekte vezane uz primjerice prometnu infrastrukturu ili trgovačke centre. U Kastvu želimo vidjeti pametno naselje, komunalno kompletno opremljeno infrastrukturom potrebnom za moderan život”, poručio je Mostarac, najavivši i mogućnost postavljanja solarnih panela na krov sportske dvorane.  


Među prvim projektima je rekonstrukcija javne rasvjete, u sklopu koje će dosadašnju rasvjetu na području Kastva zamijeniti nova led tehnologija. Želja je u budućnosti što bolje iskoristiti potencijal mreže te na stupove javne rasvjete postaviti senzore kvalitete zraka i buke, video nadzor i bežični internet.