Kastav 5. svibanj 2019.

Kastavci i gosti nazdravili s najboljim kastavskim vinima

Kastavci i gosti nazdravili s najboljim kastavskim vinima

Tradicionalna završnica 14. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine je na Trgu Matka Laginje okupila brojne ljubitelje dobre kapljice. Priznanja su dodijeljena najuspješnijim vinarima, a šampionom natjecanja proglašena je belica Arsena Jardasa.

Najbolja kastavska vina danas su potekla Trgom Matka Laginje, gdje je održano veliko finale 14. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine. Ovogodišnji susret započeo je krajem travnja, kada je od kastavskih vinara prikupljeno sedamdesetak uzoraka vina. 

Osmeročlana stručna komisija ocijenila je uzorke te dodijelila zlatne, srebrne i brončane diplome i priznanja. Čak 19 vina “okićeno” je zlatima, dok je “Belica” Arsena Jardasa, s rekordnih 86,25 bodova, dobila zlatnu plaketu za najbolje ocijenjeno vino, kao i prijelazni pehar za najbolju “Belicu”.

Trs "natopljen" znojem

“Četvrti puta da sam apsolutni pobjednik, a peti puta sam osvojio prijelazni pehar za najbolju belicu. Uvijek sam prvi vrhu, ali iza toga je cjelogodišnji trud. Trs treba natopiti znojem”, poručio je Jardas. 

Miljenko Host, predsjednik Udruge Belica, poručio je kako se trud kastavskih vinogradara i vinara u promociji belice itekako isplati, što potvrđuju i rezultati Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo, gdje je belica Dejana Rubeše ocijenjena kao vrhunsko vino.

Sve bolja kastavska vina

“Vina su iz godine u godinu sve bolja. Cilj je od početka bio da svaka konoba u Kastvu ima vino koje se može s guštom prezentirati i ponuditi gostima. Već sada smo došli do jedne zavidne razine”, naglasio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac. 

Nakon svečanog proglašenja najboljih brojni su posjetitelji imali jedinstvenu priliku Pod ložun degustirati najbolja kastavska vina, a da nitko ne pije na prazan želudac pobrinuli su se članovi Udruge Belica, koji su za posjetitelje pripremali “kastavski hot dog”. 

14. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine, koji je nastupom uveličala neizostavna Spinčićeva muzika, organizirali su Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica i Turistička zajednica Grada Kastva, uz pomoć Grada Kastva.