Kastav 12. veljača 2016.

Kastavci mjeseca izabrali Kastavca godine

Kastavci mjeseca izabrali Kastavca godine
Nakon što je kroz proteklu godinu Kastav iz mjeseca u mjesec birao one koji su se isticali i doprinosili, u žestokoj konkurenciji Kastavaca koji su obilježili 2015., izabran je Kastavac godine.

“Inicijativu Kastavac mjeseca pokrenuo sam na početku 2015. godine. Njen cilj je da se svakog mjeseca promovira jedna osoba koja se na neki način posebno istaknula ili svojim svakodnevnim radom čini razliku. Također, da bi se dalo javno priznanje onima koji rade dobre i lijepe stvari i postižu vrijedne rezultate na svim poljima života,” u uvodnom je govoru naglasio kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.

Dvanaest odabranih okupilo se na Lokvini. U Gradskoj vijećnici dodijeljena su im prigodna priznanja i nagrade za sve učinjeno u protekloj godini.

Hvalevrijedna inicijativa započela je izborom Kastavke mjeseca siječnja, a ta je čast pripala talentiranoj mladoj pjevačici Antoneli Doko, ujedno dobitnici nagrade “Moj prvi Music Pub”, za najbolju mladu pjevačicu u Hrvatskoj.  

U vrijeme dok su Kastvom vladale maškare nagrada za Kastavca godine otišla je ni manje ni više nego gradonačelniku, ali ne Ivici Lukanoviću, već pusnom gradonačelniku Daliboru Rubeši, istinskom zaljubljeniku u pust i pusna događanja.

Građevinaru Dejanu Matijeviću, koji je u više navrata pomogao uređenju kastavskih javnih prostora, pripala je titula Kastavca mjeseca ožujka. Matijević je, između ostalog, asfaltirao pristupni put vrtića u Spinčićima, obnovio pješčanik vrtića Vladimir Nazor i pomogao uređenje igrališta ispred vrtića Mavrica.

U travnju se među Kastavcima posebno istaknuo mladi Joel Aničić, državni prvak u njemačkom jeziku, koji je više no uspješno predstavljao svoju školu i svoj Kastav. 

Mladi Kastavci isticali su se i u svibnju. Dokaz je Kastavka mjeseca- Kornelia Hunčak. Vrijedna članica Tenis kluba Kastav- Rudno je hrvatska prvakinja u kategoriji do 12 godina. 

Kastavski lipanj obilježila je Kristina Weiner, odgajateljica Skupine za rano učenje engleskog jezika Dječjeg vrtića Vladimir Nazor. Zahvaljujući njenom trudu u radu s djecom kastavski su se mališani povezali s vršnjacima iz SAD-a i Ekvadora te tako svijetu predstavili svoj Kastav.

Zoran Drnjević, ponosni član WRC tima i istinski zaljubljenik u automobilizam, Kastavac je mjeseca srpnja. Drnjević ne prestaje oduševljavati atraktivnim automobilima koje sam dizajnira i izrađuje.  

O Kastav Blues Festivalu, najvećem i najvažnijem tog tipa u Hrvatskoj, gotovo da je sve rečeno. No, zato bi se mnogo toga još moglo reći o umjetničkom ravnatelju i promotoru festivala Damiru Haliliću- Halu, koji u Kastav i Hrvatsku iz godine u godinu dovodi velika glazbena imena. Jedan od najboljih hrvatskih gitarista ujedno je i Kastavac mjeseca kolovoza.

Rujan je bio rezerviran za još jednog sportaša. Nenad Marković unatoč slabom vidu i sluhu ostvaruje izvrsne rezultate i osvaja medalje na pikado prvenstvima za slijepe i slabovidne.

Kastavac listopada je Stipan Orčić, nagrađivani inovator i dobitnik dvije zlatne te jedne srebrne medalje na međunarodnoj izložbi inovacija International Salon of Inventions and New Technologies “New Time“ održanoj u Rusiji.

Još jedna sportašica proglašena je Kastavkom mjeseca. U studenom je ta čast pripala mladoj članici Karate kluba Kastav- Natali Badjuk, koja je na brojnim natjecanjima ostvarila zapažene rezultate te u grad donijela nekoliko najsjajnijih odličja.

Andy Cech Kastavac 2015. 

U mjesecu darivanja Andy Cech je darivao Kastav. Uz pomoć sugrađana organizirao je još jednu humanitarnu manifestaciju “Zadnje polne va Kastve na 365 metara”, na kojoj je prikupljeno gotovo 26 tisuća kuna za Udrugu DIRA. Na samom kraju godine Kastavci i njihovi gosti tako su dobili priliku zabaviti se, ali i pokazati da imaju veliko srce.

Na samom kraju Kastavci mjeseca tajnim su glasovanjem birali Kastavca godine. Titulom Kastavca 2015. pohvaliti se može upravo Andy Cech. 

Komentari