Kastav 15. srpanj 2016.

Kastavke opet zlatne

Kastavke opet zlatne
Ženska klapa Kastav sudjelovala je na najprestižnijoj svjetskoj zborskoj manifestaciji 9th World Choir Games koja se održavala u ruskom gradu Sočiju od 6. do 10. srpnja ove godine. Na natjecanju su nastupila čak 282 zbora iz 76 zemalja diljem svijeta u 29 natjecateljskih kategorija, a klapa Kastav kao jedina predstavnica Hrvatske na renomiranom natjecanju, vratila se kući s medaljom zlatnoga sjaja.
 
Pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, klapa Kastav je u najboljem mogućem svjetlu predstavila bogate dosege hrvatskog kulturno- umjetničkog stvaralaštva odnosno dugu glazbenu tradiciju i kulturnu baštinu.

Konkurenciju u natjecateljskoj kategoriji činilo je 37 zborova iz 12 zemalja, među kojima su Južnoafrička republika, Kina, Makao, Namibija, Rumunjska, Španjolska, Venezuela, Italija, Bosna i Hercegovina i Australija. Svoj novi veliki uspjeh na svjetskoj zborskoj i glazbenoj sceni Klapa je ostvarila u kategoriji C27- Folklor a cappella izvevši repertoar usmjeren ka cjelovitom predstavljanju našeg glazbenog nasljeđa: Galiotova pesan (glazba: Krešimir Magdić, stihovi: Vladimir Nazor), Uljenica moje matere (glazba: Mojimir Ćaćija, stihovi: Slavko Govorčin), Naranča (glazba: Elvis Stanić, stihovi: narodni, aranžman: Joško Ćaleta) i Daleko je (glazba i stihovi: Tamara Obrovac).
 
Odlazak ženske klape Kastav na 9. Svjetske Zborske igre ostvareno je uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko- goranske županije.
 
Izvor: TZG Kastva

Komentari