Kastav 14. ožujak 2021.

Kastavska Lokvina sezonu bi trebala dočekati spremna

Kastavska Lokvina sezonu bi trebala dočekati spremna
Zahuktali su se radovi na uređenju atraktivne kastavske Lokvine, koja bi novu turističku sezonu trebala dočekati spremna

Uređenje atraktivne kastavske Lokvine, glavnog gradskog trga i centra brojnih društvenih događanja, teče po planu. Nova će Lokvina biti popločena, a poseban će naglasak biti na okolnim fasadama i šternama na centralnom dijelu trga.


“Radovi napreduju predviđenom dinamikom, do sada je napravljen površinski iskop kojim se otvorio podzemni dio trga. Istovremeno se radi na pripremi izvođenja radova postavljanja svih instalacija, dakle struja, telekomunikacijska mreža, voda i odvodnja te istraživačkim radovima od strane konzervatora i arheologa. Vrlo brzo očekujemo zatvaranje faze istraživačkih radova i nastavak građevinsko instalaterskih radova na plohi trga. Po dovršavanju svih instalacija kreće se s podložnom betonskom pločom na koju se završno postavljaju kamene ploče”, ističe arhitekt Siniša Zdjelar.


“Za Trg Lokvina je Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba rekao da je jedan od najljepših u ovom dijelu Hrvatske, zbog svoje otvorenosti, vizura, fasada… Napravit ćemo veliki iskorak i trg otvoriti građanima. Lokvinu ćemo popločiti, zaštititi šterne i dobiti trg kakav Kastav zaslužuje”, poručuje kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, naglasivši kako bi novu sezonu Lokvina i Crekvina trebale dočekati spremne.

Uređenje trga Lokvina i ljetne pozornice na Crekvini dio je projekta “Povežimo se baštinom” financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Od ukupno 9 milijuna kuna, koliko je planirano za realizaciju spomenutih projekata, na Lokvinu otpada 2,1 milijuna kuna.