Kastav 4. srpanj 2024. Klaudio Vrančić

Kastavske klape na prestižnom natjecanju u Aucklandu

Kastavske klape na prestižnom natjecanju u Aucklandu
Muška i Ženska klapa Kastav nastupit će u Novom Zelandu na 13. Svjetskim zborskim igrama

Ženska i Muška klapa Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će na najprestižnijem događaju svjetske zborske glazbene scene 13th World Choir Games - (Svjetske zborske igre), koje će se od 10. do 20. srpnja održati u gradu Aucklandu (Novi Zeland). Svojim odlaskom na ovu manifestaciju, obje kastavske klape će još jednom izvan granica naše domovine predstaviti bogatu hrvatsku glazbenu i sveopću kulturnu baštinu te kulturno-umjetničko stvaralaštvo naše zemlje. Na Igrama u Aucklandu će u 28 različitih natjecateljskih kategorija nastupiti 250 zborova iz 42 zemlje sa svih kontinenata svijeta.

Što se natjecateljskog dijela tiče, svaka Klapa će zasebno nastupiti 12. srpnja, u Kiri Te Kanawa Theatre - Aotea Centre, inače najvećoj novozelandskoj koncertnoj dvorani, u kategoriji C26 Folklore and Indigenous Music a cappella - Folklorna i izvorna glazba a cappella. Obje Klape će se predstaviti sa zahtjevnim repertoarom usmjerenim k cjelovitom predstavljanju hrvatskog glazbenog nasljeđa pa će tako Muška klapa Kastav izvesti skladbe Oj, Ivane, rode moj (dalmatinska narodna u obradi Silvije Bombardellija), Loza u škripu (Rajimir Kraljević), Dalmatino, povišću pritrujena (Ljubo Stipišić Delmata), Šijavica (Dušan Šarac), Linđo (Vladimir Berdović) i Bilo vavek veselo (Ivan Matetić Ronjgov prema istarskoj narodnoj iz Šumbera), dok će Ženska klapa Kastav izvesti skladbe Ca je more (Saša Matovina prema narodnoj iz Baške na otoku Krku), Fijolice moja (narodna iz Hrvatskog primorja u obradi Josipa Hatzea), Rod delmatski išće glase priko grebi (Duško Tambača), Zaspao je mlad Ivane (dalmatinska narodna u obradi Joška Ćalete) i Rusulica (Žan Jakopač, aranžman Joško Ćaleta).


Konkurencija Muškoj i Ženskoj klapi Kastav bit će vrlo jaka, budući da će u spomenutoj natjecateljskoj kategoriji nastupiti 11 zborova iz 6 zemalja čitavog svijeta: Filipini, Hrvatska, Indonezija, Kina, Novi Zeland i Urugvaj, pri čemu Kastavke i Kastavci jedini brane boje naše domovine. Značajno je istaknuti, kako će u navedenoj natjecateljskoj kategoriji obje Klape nastupiti izravno u finalnom dijelu natjecanja, zahvaljujući iznimnim rezultatima postignutim posljednjih godina na međunarodnim natjecanjima.

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, obje će klape u Aucklandu održati nastupe na Prijateljskim koncertima / Friendship concert u organizaciji 13. Svjetskih zborskih igara, što će svakako pridonijeti cjelovitosti predstavljanja hrvatskog glazbenog nasljeđa. Tako će 11. srpnja Muška klapa Kastav nastupiti u Galeriji i umjetničkom centru za vizualne umjetnosti Mairangi Arts Centre, dok će 13. srpnja Ženska klapa Kastav nastupiti u botaničkom vrtu Auckland Botanic Gardens.

Tijekom priprema ovog nesvakidašnjeg i iznimno zahtjevnog programa međunarodnog predstavljanja hrvatske kulturne baštine, ostvarena je i sjajna suradnja s Hrvatskim kulturnim društvom u Aucklandu. Zahvaljujući ovoj suradnji će 13. srpnja u dvorani spomenutog Društva biti održan cjelovečernji koncert hrvatske folklorne vokalne glazbe. Bit će to zajednički koncert svih predstavnika Hrvatske na svjetskoj zborskoj manifestaciji 13th World Choir Games, a to će uz Kastavke i Kastavce biti još i Ansambl Jane iz Velike Gorice koji će u natjecateljskom dijelu nastupiti u kategoriji Folklore and Indigenous Music with Accompaniment - Folklorna i izvorna glazba uz instrumentalnu pratnju.

Sudjelovanje Muške i Ženske klape Kastav na 13th World Choir Games 2024 Auckland (New Zealand) bit će ostvareno uz značajnu financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Kastva.