Kastav 8. listopad 2018.

Kastavski Kanat najbolji hrvatski pjevački zbor

Kastavski Kanat najbolji hrvatski pjevački zbor
Veliki trijumf naših zborova na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Najboljim zborovima u Hrvatskoj u 2018. godini proglašeni mješoviti Vokalni ansambl Kanat- Kastav i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke.

Protekloga vikenda u Rovinju je održan 51. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj.

Na Susretu je nastupilo 18 zborova s više od 650 pjevača, koji su svoj nastup izborili pred selektorima kao najbolji u svojoj županiji. IZ Primorsko- goranske županije su dva zbora pristupila selekciji: Mješoviti vokalni ansambl Kanat- Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke pod umjetničkim vodstvom Doris Kovačić.

Naime, selektorica Aleksandra Matić, odlučila je kako oba zbora svojom kvalitetom zaslužuju predstavljati županiju na državnom natjecanju, što se pokazalo potpuno opravdanim. Kastavci i Kaplanovci osvojili su sve najvrednije nagrade najznačajnijeg Natjecanja zborova u Hrvatskoj.

Susret zborova održan je u Koncertnoj dvorani Adris u Rovinju, a stručno povjerenstvo činili su eminentni stručnjaci u području dirigiranja i zborske glazbe: Dario Maleš, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić.

Mješoviti vokalni ansambl Kanat- Kastav, čiju okosnicu čine ženaka i muška klapa Kastav uz pridružene članice Ženskog zbora Učka- Matulji i pjevače bivše muške klape Zvonejski kanturi iz Zvoneće, u natjecateljskom dijelu je izveo skladbe: Bela nedeja (glazba Ivan Matetić Ronjgov na narodne stihove iz Kastavštine), u kojoj su solističke dionice pjevali Damira Mohorovičić i Marino Ivaničić, Shir ha' Emek (glazba Daniel Sambursky, stihovi Nathan Alterman, aranžman Menachem Wiesenberg), The Battle of Jericho (crnačka duhovna, aranžman Moses Hogan) i Što to bješe ljubav (glazba Aleksandar Radulović, stihovi Marina Tucaković, aranžman Saša Matovina), uz klavirsku pratnju Aleksandra Valenčića.

Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke natjecao se sa skladbama: Nunc dimittis (György Orbán), Dugo u noć (glazba Josip Kaplan, stihovi Dragutin Tadijanović) i Primorski napjevi (Stevan Mokranjac) u kojoj su solističke dionice pjevali Marina Mrazovac, Leana Paladin, Toni Vidović i Ivan Ćepić.


Stručni ocjenjivački sud donio je odluku kako je najbolji zbor Susreta MVA Kanat- Kastav s osvojenih 97.00 bodova i zlatnom plaketom, dok je drugo je mjesto s također zlatnom plaketom i s osvojenih 95.83 boda pripala PZM-u Josip Kaplan iz Rijeke. Kao prvi rangirani zbor MVA Kanat- Kastav je osvojio i Grand prix Susreta, a dodijeljena mu je i prestižna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja i to za skladbu Bela nedeja Ivana Matetića Ronjgova.

Uz ostvarenu pobjedu, Kastavkama i Kastavcima pripala je i posebna čast biti sudionikom Razglednice kulturno umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske. Riječ je o koncertu, kojim će se u svibnju 2019. godine u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu predstaviti ponajbolja ostvarenja kulturno- umjetničkog amaterizma naše zemlje ostvarenih na manifestacijama od državnog značaja u organizaciji Hrvatskog sabora kulture u 2018. godini.

PZM Josip Kaplan iz Rijeke je dobio i Nagradu predstavnika zborova za najuspješniju izvedbu revijalnog programa. U revijalnom programu Kaplanovci su se predstavili skladbom Ljubav se zove imenom tvojim (glazba i stihovi Dino Dvornik, aranžman Matko Basara) i Joyful, Joyful (Ludwig van Beethoven, aranžman Mervyn Warrena) u kojoj je kao solistica nastupila Marina Mrazovac, a na klaviru Judita Plazonić. MVA Kanat- Kastav je u revijalnom dijelu izveo skladbe African Noel (afrička tradicionalna, aranžman  André Jerome Thomas) i My Lord, What a Mornin' (crnačka duhovna, aranžman Larry Farrow).

Pored navedenih, najvrednijih nagrada Susreta, Kastavcima i Kaplanovcima je dodijeljen i nastup na koncertu najboljih zborova Hrvatske koji će se, u okviru manifestacije Advent u Zagrebu, održati 08. prosinaca 2018. godine u Muzeju za umjetnost i obrt.

Komentari