Kastav 23. veljača 2017.

Kastavski sportaši ponos “grada na brege”

Kastavski sportaši ponos “grada na brege”
Karatistica Tea Ostojić i boćar Kristijan Mulac najbolji su sportaši Grada Kastva u protekloj godini, a Boćarski klub Kastav proglašen je najboljim sportskim kolektivom. Priznanja najuspješnijima dodjeljena su na Izboru sportaša godine, održanom u Školskoj sportskoj dvorani.
 
U sjajnoj su slavljeničkoj atmosferi najboljim kastavskim sportašima i sportskim djelatnicim podijeljena priznanja za rezultate ostvarene u protekloj godini, kao i za promicanje i razvoj sporta u Kastvu.
 
“2016. je bila jako uspješna. Imamo mnogo državnih i međunarodnih odličja. Idemo naprijed sa sportom, guramo infrastrukturom i gradskim poticajima i to nam je škola za dalje, da budemo što bolji i što uspješniji,” rekao je predsjednik Odbora za sport i tjelesnu kulturu Bojan Marčić.
 
Novi sportski objekt uskoro u Kastvu
 
“Mi smo ponosni na našu mladost. Ovo je grad u kojem ima mnogo djece, mnogo sportaša i sportašica. Trudimo se da što bolje i korisnije služimo našoj mladosti i njihovoj sportskoj aktivnosti, koja puno znači za kvalitetno i zdravo odrastanje, ali i kvalitetan život. U 2016. su i neka nova lica ispisala lijepe stranice kastavskog sporta i postali sportaši godine. Želim da im, zajedno s njihovim obiteljima, i dalje budemo podrška,” poručio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović te najavio kako su veliki uspjesi boćara “pritisnuli” Grad Kastav da krene u izgradnju novog sportskog objekta.
 
Kapitalni bi objekt u naredne dvije, tri godine trebao ugledati svijetlo dana. Uz boćanje bit će dom još nekoliko sportova, što će, smatra Lukanović, biti dodatni poticaj mladim sportašima za bavljenje sportom.
 
Tea Ostojić i Kristijan Mulac najuspješniji sportaši
 
Najboljom kastavskom sportašicom u protekloj godini proglašena je karatistica Tea Ostojić. Petnaestogodišnja učenica 1. razreda srednje Medicinske škole u Rijeci karate je počela trenirati s pet godina. U proteklom je desetljeću osvojila brojna odličja, koja su potvrda uloženog truda i rada. Izvrsnim rezultatima osigurala je i mjesto u Hrvatskoj karate reprezentaciji. U 2016. je osvojila 1. mjesto u kategoriji kadetkinja na Prvenstvu hrvatske, 1. mjesto na Prvenstvu hrvatske ekipno u kategoriji kadetkinja, 1. mjesto na Croatia kupu Rijeka i 3. mjesto na Cro Openu u Samoboru.
 
Boćar Kristijan Mulac najuspješniji je kastavski sportaš u 2016. godini. Boćanjem se bavi već 25 godina, a posljednje tri sezone ponovno nastupa za BK Kastav. Natječe se u više disciplina (pojedinačno- klasično, par, krug, štafeta, precizno izbijanje). U prosincu 2016. na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske održanom u Rijeci okrunio je svoju karijeru naslovom prvaka Hrvatske u disciplini pojedinačno- klasično. U najuspješnijoj sezoni kluba Kristijan Mulac osvojio je i naslov prvaka Liburnije u preciznom izbijanju te u paru s Elvisom Buškolićem. Kao kapetan predvodio je, u listopadu, ekipu BK Kastav do osvajanja titule doprvaka u Kupu Hrvatske. Ujedno Kristijan Mulac je i Kastavac prosinca 2016. godine.
 
BK Kastav najbolji klub 
 
Boćarski klub Kastav najbolji je kastavski sportski kolektiv u protekloj godini. Klub je osnovan 1974. godine s ciljem očuvanja i unapređenja kako sportskih, tako i rekreacijskih aktivnosti našeg kraja. Najveći klupski uspjesi su osvajanje drugog mjesta u kupu 2016. godine u Josipovcu, kao i osvajanje, već spomenutog, prvog mjesta na Državnom prvenstvu Hrvatske Kristijana Mulca u disciplini pojedinačno- klasično održanom u Rijeci. Svakako treba spomenuti da je do prije nekoliko godina u klubu aktivno nastupala i svjetska prvakinja u ženskom boćanju Nives Jelovica koja je u boćarski svijet privukla i Kastavke. Nakon nekoliko godina amaterskog treniranja imaju želju za osnivanjem ženske boćarske ekipe BK Kastav.
 
Najuspješniji sportski djelatnik Alen Zamlić 
 
Alen Zamlić karate trenira od 6. godine. Njegovi počeci vezani su uz Karate klub Kastav. U svojoj karijeri bio je osvajač europskih i svjetskih odličja. Bio je član Hrvatske karate reprezentacije 14 godina. Završio je trenersku školu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Kao trener u Karate klubu “Kastav” radi dugi niz godina u kojima su članovi kluba ostvarili zapažene rezultate pojedinačno i ekipno u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas klub ima i dvije karate reprezentativke. Prošle godine članovi Karate kluba Kastav, pod vodstvom Alena Zamlića, osvojili su: 5 prvih mjesta na Prvenstvu Hrvatske u pojedinačnoj kategoriji te 1. mjesto na Prvenstvu Hrvatske ekipno u kategoriji kadetkinja. U rankingu trenera, u kategoriji učenici, Alen Zamlić prošle godine zauzeo je prvo mjesto.
 
Darija Šnajder i Marko Ramljak najbolji mladi sportaši
 
Darija Šnajder, najuspješnija je kastavska mlada sportašica, ujedno odlična učenica 6. razreda OŠ Milan Brozović u Kastvu. Karate je počela sa 6 godina, a posebno uspješna bila je protekle godine. Osvojila je srebrnu medalju na Prvenstvu Hrvatske u kategoriji učenice, a u istoj je kategoriji postala u prvakinja Balkana. Pored karatea voli i gimnastiku i ples.
 
Najuspješniji mladi sportaš je Marko Ramljak, učenik Elektro industrijske škole u Rijeci. Trenirao je nogomet i crossfit, a danas se bavi borilačkim vještinama. Član je Piranha Gyma u kojem trenira MMA pod vodstvom trenera Sanjina Kadunca. Prošle je godine na Otvoreno prvenstvu Zagreba ostavio jak utisak kao vrlo stabilan i respektabilan borac iako mu je tek 16. godina. Osvajač je srebrne medalje na kadetskom Prvenstvu Hrvatske.
 
Milovanu Matetiću priznanje za dugogodišnji rad
 
Milovan Matetić dobio je priznanje dugogodišnjem sportašu i sportskom djelatniku za rad na razvoju sporta u Kastvu. Matetić se šahom bavi od dječačke dobi. Već 20 godina je član Šahovskog kluba Kastav, gdje kao volonter prenosi svoja znanja najmlađima. Igrao je za ŠK Kastav u finalu seniorskog Kupa Republike Hrvatske, a danas igra za seniore u 3. Hrvatskoj seniorskoj Ligi zapad. Autor je šahovske početnice "Otkrivam šah- 1. korak" te knjige " Otkrivam šah- 2 korak". 
 
Posebna priznanja dodijeljena su atletičarki Eriki Žikić, vaterpolistima Noi Burburanu i Kristianu Vekiću, a posebna nagrada za doprinos sportu ASK-u Kastavac. Posebno priznanje “Kastafsko srce sporta” dodijeljeno je Matiji Kataliniću i Patriku Milihu.
 
Matošević, Šivolija, Prskalo, Maleš...
 
Dodijeljena sui brojna priznanja darovitim sportašima, kojih u Kastvu ne nedostaje, a jamstvo su da će i u 2017. u “grad na brege” stići brojna zlata, srebra i bronce. 
 
Podršku mladim kastavskim sportašima došli su dati i proslavljena sportska imena kao Valter Matošević i Mario Šivolija te nogometaši Rijeke Andrej Prskalo i Mate Maleš. Svojim su nastupom svečanu dodjelu priznanja najuspješnijim kastavskim sportašima u protekloj godini uveličali plesačica Nina Jugo i Daniel Beni.