Kastav 5. siječanj 2018.

Koledvanje u Kastvu na blagdan Sveta Tri Kralja

Koledvanje u Kastvu na blagdan Sveta Tri Kralja
U subotu, 06. siječnja 2018. godine, članovi muške klape Kastav će od 11:30 do 13 sati dvadeset i četvrti put pohoditi “grad na brege”, gdje će župljanima, Kastavcima i svim ljudima dobre volje poželjeti svako dobro u 2018. godini.
 
Prema ovoj tradicionalnoj čestitarskoj ophodnji kraljevi Melkior, Baltazar i Gašpar obilazit će kuće i sela u Kastavštini i okolici, pjevajući prigodne pjesme. Iako se običaj koledvanja njeguje i u drugim krajevima Hrvatske, koledvanje muške klape Kastav karakteristično je po dva napjeva. Prvi je Koledva iz 19. stoljeća koja započinje stihovima “Slava na nebu se pjeva”, a koju je 1860. godine napisao kastavski župnik Andrija Marot Jurjenić, dok ju je za muški zbor priredio Matko Brajša- Rašan. Upravo tu verziju članovi muške klape Kastav izvode tijekom običaja koledvanja. Drugi napjev je Tri Kralja jahahu, inače poznata narodna božićna pjesma iz Kastva, koja se izvodi diljem Hrvatske.

U svakom domu, domaćini časte koledvare crnim vinom i “dobrom rukom”, kako bi godina bila “dobre krvi” i zdrava, jer kako kažu- “na Tri Kraji trebe saki da pije črno vino. Kuliko na Tri Kraji vina popije, tuliko krvi će dobit”.


Na području Kastva koledvalo se do daleke 1946. godine, kada je među koledvarima bio i inicijator obnovljenog običaja Milivoj Jelovica, inače 90-tih godina prošlog stoljeća predsjednik Kulturno- prosvjetnog društva Istarska vila iz Kastva u okviru kojeg je tada djelovala mlada muška klapa Kastav. Članovima Klape pričao je o koledvarskoj tradiciji te ih uputio na pjesme i običaje koledvanja. Mladi Kastavci su tako su posegnuli su za uvježbavanjem prigodnih napjeva, odjenuli odore Triju Kraljeva i 1995. godine krenuli put prvih koledvarskih pohoda nakon 1946. godine. Od tada pa do danas muška klapa Kastav kontinuirano, svake godine koledva Kastvom, Kastavštinom i šire.
 
Na koledvarski pohod Kraljevi kreću oko 7 sati ujutro, a završavaju kasno navečer.