Kastav 8. srpanj 2024. K.V.

Kreće prodaja ulaznica za jubilarni kastavski ČAnsonfest

Kreće prodaja ulaznica za jubilarni kastavski ČAnsonfest
Ulaznice za "Večer novih skladbi" 20. Festivala čakavske šansone su u pretprodaji od danas

Udruga Kanat - Kastav u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto, već dvadesetu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone koji je usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima, izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.

Kao i uvijek do sada, tako će i ovogodišnje jubilarno izdanje 20. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest - Kastav 2024. biti program zatvaranja 33. Kastafskega kulturnega leta, a održat će se od 28. do 30. kolovoza ove godine.

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će 20. ČAnsonfest, osim glavne festivalske Večeri novih skladbi koja je na rasporedu u petak, 30. kolovoza u živopisnom prostoru kastavske Crekvine (u slučaju lošeg vremena u Boćarskom domu Slavko Stanić u Kastvu), ponuditi prateće programe tijekom prva dva dana njegovog održavanja. Srijeda, 28. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice nudi otvaranje međunarodne likovne izložbe 100 koluri - boje i miomirisi mediterana galerije Brešan uz sudjelovanje dvadeset likovnih umjetnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije. U četvrtak, 29. kolovoza u 21 sat na trgu Lokvina na rasporedu je akustična glazbeno-poetska večer Na kastafskeh šternah koja će u povodu jubilarnog dvadesetog ČAnsonfesta biti posvećena njegovoj retrospektivi s nastupima brojnih renomiranih šansonijera i pjesnika nagrađivanih na dosadašnjim izdanjima Festivala. Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan.


ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko- natjecateljsko obilježje, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 20. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora koje će od ove godine također biti novčano. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 19. ČAnsonfesta - Kastav 2023., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

Na ovogodišnjem jubilarnom 20. ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi

- BALDO – Neven Barac i Mensur Puhovac
glazba i stihovi Neven Barac
- BODULSKI BLUES – Domenik Tuna
glazba i stihovi Smiljan Kirinčić
- DAŽ – sastav Kožne jakne
glazba Teo Kažoki, stihovi Antonija Matić
- DECA Z GOVCA – Duško Jeličić i sastav Bonaca
glazba Duško Jeličić, stihovi Nenad Smajila
- HALJA OD SMEHA – Suzana Matušan Avgustini
glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Branka Kržik Longin
- KI ĆE SE Z NAMI – Nevia Rigutto
glazba i stihovi Josip Orlando Hrvatin
- LIEPE BESEDI – Davor Terzić
glazba Davor Terzić, stihovi Vesna Terzić
- MAZINAC – Robert Funčić
glazba i stihovi Robert Funčić
- MILJAR KOLORI – Vesna Nežić-Ružić i Francesco Squarcia
glazba Francesco Squarcia, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković
- NAJBOJI ČOVEK NA SVETE – Dražen Turina Šajeta
glazba i stihovi Dražen Turina Šajeta
- S PRAZNUN GLAVUN – Katja Budimčić
glazba Bruno Krajcar, stihovi Rajka Jurdana-Šepić
- SEDAN BRIGI IMA PULA – Daniel Načinović
glazba i stihovi Daniel Načinović
- ŠTORIJE OD KUNELIĆ – Damir Vrbljanac
glazba i stihovi Damir Vrbljanac
- TEPLI ŠPORKI DAŽ – Valter Milovan Maer
glazba i stihovi Valter Milovan
- VA MOJOJ DUŠE – Hrvoje Hegedušić
glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Hegedušić
- VERA – Andrina Frleta
glazba Frane Frleta, stihovi Marina ValkovićSve aktualnosti vezane uz ČAnsonfest moguće je pronaći na web stranici Festivala - www.cansonfest.com, koja donosi i brojne informacije, fotografije te video snimke svih njegovih dosadašnjih izdanja.

Ulaznice za Večer novih skladbi ovogodišnjeg jubilarnog 20. ČAnsonfesta – Kastav 2024. po cijeni od 13 € su u pretprodaji od 8. srpnja ove godine, dok će na dan Festivala cijena ulaznice biti 15 €. 

Ulaznice se mogu kupiti u: Festivalskom uredu KKL-a (svakim danom od 16:00 do 21:00), Dallas Music Shopu i Foto Reviji u Rijeci, na Petrolu i Croduxu te online preko mojekarte.hr