Kastav 20. svibanj 2019.

Ljetni blues spektakl u čast Philadelphia Jerrya Ricksa

Ljetni blues spektakl u čast Philadelphia Jerrya Ricksa

Veliki “Jerry Ricks Blues Festival” ove će godine objediniti Kastav Blues i Opatija Riviera Blues. U čast legendarnog Philadelphia Jerrya Ricksa u Kastvu i na Liburniji ovog će ljeta, u sklopu novog festivala, gostovati eminentna glazbena imena.

Više od 60 sati glazbe, 30 izvođača i 11 lokacija, ovog ljeta čekaju posjetitelje u Kastvu i na Liburniji, gdje će se održati prvi “Jerry Ricks Blues Festival”, koji je nastao spajanjem Kastav Bluesa i Opatija Riviera Bluesa. 

Bogat program festivala, koji se održava u čast legendarnog Philadelphia Jerrya Ricksa, danas su, u društvu predstavnika Gradova i Općina najavili umjetnički voditelji Riccardo Staraj i Damir Halilić Hal. 


“S obzirom na broj izvođača i lokaciju, bili smo slobodni uzeti si predznak, najvećeg blues festivala u Hrvatskoj, iako bi ja tu priču još proširio, jer u ovom djelu Europe, u ovom trenutku ovako velikog festivala koji intenzivno traje 11 dana- nema”, poručio je Staraj.

“Radi se naravno o fantastičnoj priči i autohtonom blues glazbeniku koji je došao u Hrvatskoj i u našem kraju proveo posljednji period svog života, gdje se stvorila ljubav Jerryja i našeg kraja. Njemu u čast je nastao Kastav blues festival”, naglasio je Hal.


Uvod u festival dogodit će se 25. srpnja u Klani gdje će nastupiti jake domaće snage: Riccardo Staraj i Midnight blues band te Damir Halilić Hal, dok je službeno otvaranje “Jerry Ricks Blues Festivala” dan kasnije, 26. srpnja, u Mošćeničkoj dragi. Nastupaju: Adrian Byron Burns & Telefon blues band te Supercover band i njihov The Blues Brothers Project.

U Brseču će se 27. srpnja predstaviti talijanski Harlem Blues Band i američko- mađarska kombinacija EB Davis i PMD blues band. Dan kasnije, 28. srpnja, festival seli u Mošćenice, gdje nastupaju srpski “Cotton Pickers” i talijanski predstavnici Davide Lipari and the Blue Cats.

Ičići će festival ugostiti 29. srpnja, a nastupit će talijanski Anita Camarella i Davide Facchini Duo te srpski The Highlanders. Lovran će 30. srpnja uživati u japanskom bluesu, uz Atsuko Chisaka i Bluesy, a u pomoć će im priskočiti hrvatsko- američki Zoran Majstorović organ trio te američki Khalif Wailin Walter Blues Band.

Posljednjeg dana srpnja u Iki gostuju austrijski Stratitis blues trio i hrvatski Grapevine Babies, a u Matuljima, prvog dana kolovoza, srpski The Gamblers te naš Edi Morožin Blues Band. 

U Opatiji će 2. kolovoza nastupiti hrvatsko- američka kombinacija Lela i Joe Kaplowitz Blues Band te Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band i njihov Janis Joplin Project, a bit će prikazan i film Črni Kastavac.


Počasni kastavac Michael Messer festival će u Kastvu dočekati 3. i 4. kolovoza u ulozi domaćina, a Kastavce i njihove goste čeka prava glazbena poslastica. 3. kolovoza nastupit će slovenski Wacky Blues Profesors, Damir Halilić- Hal te po mnogima najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala sjajna Ana Popović. Čast da 4. kolovoza zatvore festival pripala je talijanskom Aretha Franklin tribute bandu te Britancima- Patsy Gamble i Keith Thomson Bandu. 


“Priča o Jerry Ricksu je nešto što svakom izaziva trnce. Kraj u kojem živimo je ugodan i ljudi koji ovamo dođu se u njega zaljube i ovdje žele ostati. To je ono što želimo poručiti kroz ovaj projekt. Ako želimo u nečemu biti najbolji u Hrvatskoj ili Europi to ne možemo sami i zato se dogodilo ovo objedinjavanje. Imamo vrhunsku priču”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.

Detaljni program i satnicu Jerry Ricks Blues Festivala možete pogledati OVDJE