Kastav 28. travanj 2021.

“Malo koji grad ima svoje vino, kao što Kastav ima Belicu”

“Malo koji grad ima svoje vino, kao što Kastav ima Belicu”

Pod ložun u Kastvu najavljen nastavak suradnje na projektu “Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera”, čiji je cilj očuvanje autohtonih vinskih sorti naše županije, povećanje proizvodnje i kvalitete te podizanje novih nasada, kao i komercijalizacija, promocija i povezivanje sa sektorom turizma i ugostiteljstva.

Primorsko- goranska županija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci pokrenula je projekt “Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera”, koji se temelji na znanstvenim istraživanjima karakteristika autohtonih vina u trogodišnjem razdoblju počevši od 2019. godine. 


Tim je povodom u Kastvu Pod ložun župan Zlatko Komadina rektorici Snježani Prijić- Samaržija danas uručio Sporazum o nastavku provedbe projekta.

“Drago mi je što smo danas u Kastvu, gradu kulture i urbane tradicije, ali zadnjih godina i gradu vina. Malo koja općina može reći da ima svoje vino, kao što Kastav ima Belicu. Ima tu još puno autohtonih sorti na kojima predano radi enolog Pavlišić, a naš sporazum sa Sveučilištem je i da zaštitimo i revitaliziramo naše stare sorte. Iako imamo male količine, spašavamo vinovu lozu od zaborava. Domaća priča kao što je Belica, može se naći samo u Kastvu”, rekao je župan zahvalivši se svima uključenima u projekt.


“Izuzetno je važno naglasiti ovu suradnju Grada Kastva, Sveučilišta u Rijeci i Primorsko-goranske županije koja kao krovna institucija okuplja udruge, OPG- ove i poduzetništvo u jednu sjajnu priču. Zahvalni smo županiji što nas podržava u ovom trogodišnjem projektu koji se nadam da ćemo nastaviti i dalje. Radi se o karakterizaciji autohtonih sorti Kvarnera, a rezultati ovog projekta se već vide. Jedan od primjera je i kastavska Belica koja je od stolnog vina postala vrhunsko vino. Upravo ulazak znanosti u projekt daje dodatnu vrijednost projektu i našim vinarima koji dobivaju autohtonu sortu koja dolazi do najvišeg stupnja i postaje prestižno vino, i koje se upravo servira ovdje u Kastvu“, rekla je Prijić-Samaržija.

Enolog Tomislav Pavlešić naglasio je kako je Primorsko- goranska županija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci kao cilj projekta imala i stvoriti određenu bazu podataka kojom ćemo se doprinijeti zaštiti i regionalizaciji naših autohtonih vina. 


“Kastavska Belica, koja se može pohvaliti vrhunskom kategorizacijom kako pjenušca tako i vina, rezultat je suradnje lokalne i regionalne samouprave, znanstvenih ustanova i poduzetnika”, istaknuo je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.

Cilj ovog projekta je, uz očuvanje autohtonih vinskih sorti Primorsko- goranske županije, povećanje proizvodnje i podizanje novih nasada s autohtonim sortimentom, nove moguće komercijalizacije i promocije te povezivanje sa sektorom turizma i ugostiteljstva. Projektom će se također dobiti izrađena baza podataka o autohtonim sortama Kvarnera, kao i o lokacijama, brojnom stanju i starosti nasada autohtonih vinskih sorti, baza podataka o uobičajenom fizikalnom i kemijskom sastavu grožđa, mošta i vina lokalnih sorti te protokoli i metode za standardne analize.

Komentari