Kastav 4. lipanj 2021.

Mandiću rekordna pobjeda, Jardasu pehar za belicu

Mandiću rekordna pobjeda, Jardasu pehar za belicu

Šampion natjecanja i najbolje ocijenjeno vino u povijesti Ocjenjivačkih susreta vinara Kastavštine je ovogodišnja malvazija Darka Mandića s osvojenih 86,67 bodova. Prelazni pehar za najbolju Belicu i ove je godine osvojio Arsen Jardas.

16. izdanje Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine bilo je svojevrsna repriza lanjskog natjecanja, barem što se tiče najprestižnijih nagrada. Naime, šampion natjecanja i ove je godine Darko Mandić, čija je malvazija, s osvojenih 86,67 bodova, najbolje ocijenjeno vino u povijesti kastavskih Ocjenjivačkih susreta. 


“Isplatio se trud i ulaganje. Puno je tu posla, a tu su i velike tajne malih majstora. Posebna mi je čast što je moje vino najbolje ikada ocijenjeno na ovom natjecanju. Ja sad uživam, ali druge godine će netko drugi”, rekao je Mandić.  

Najbolja belica, baš kao i protekle dvije godine, je ona Arsena Jardasa, čiju će vitrinu tako i dalje krasiti veliki prijelazni pehar. Zanimljivo, sedmi je to puta u povijesti Ocjenjivačkih susreta vinara Kastavštine da je Jardas vlasnik najbolje belice. 


“Iza nagrade je veliki trud, ali i veliko iskustvo. To ništa ne bi bilo moguće bez potpore moje obitelji”, istaknuo je Jardas, poručivši kako su kastavska vina sve bolja, što potvrđuju i rezultati na ostalim natjecanjima. 

Ove godine prikupljena su ukupno 74 uzorka, a ocjenjivačka komisija dodijelila je ukupno 7 zlatnih, 25 srebrnih te 17 brončanih diploma, a podijeljeno je i 6 priznanja. 


Enologinja Patricia Rumac naglasila je kako su kastavska vina ove godine iznimne kvalitete te kako se njihova kvaliteta konstantno podiže, dok je predsjednik Udruge Belica Miljenko Host istaknuo kako je ove godine posađeno više od 4000 trsova, što je veliki uspjeh uzme li se u obzir da se radi o 10 posto kastavskih nasada. 


“Važno je da se tradicija nagrađivanja kastavskih vinara nastavi. Belica ima svoja vrhunska vina neupitne kvalitete. Kako bi tu kvalitetu pretvorili u kvantitetu važno je da što više vinara bude uključeno u tu priču”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, naglasivši kako je Udruga Belica jedan od kastavskih brendova.