Kastav 21. ožujak 2017.

Međunarodni dana osoba s Down sindromom u Kastvu

Međunarodni dana osoba s Down sindromom u Kastvu
Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježen je pod Ložom u Kastvu. Tim je povodom otvorena izložba fotografija “Tu sam” autorice Milice Czerny Urban, nastala u sklopu projekta “Vidimo se” Udruge za Down sindrom- Rijeka 21.

Šarene, neuparene čarapice danas su bile neizostavni modni detalj u Kastvu, u znak potpore osobama s Downovim sindromom. U akciju su se uključili i najmlađi Kastavci, učenici kastavske Osnovne škole Milan Brozović.

No, da potpora ne ostane samo na čarapicama pobrinula se Milica Czerny Urban koja je, uz pomoć Udruge za Down sindrom- Rijeka 21, otvorila izložbu fotografija “Tu sam”. 

Izložba “Tu sam”

Izložba fotografija, koje prikazuju članove udruge u raznim zaposlenjima i hobijima, nastala je s ciljem podizanja svijesti o prisutnosti, potrebama i sposobnostima osoba sa sindromom Down. Dio je projekta “Vidimo se”, kojim udruga Rijeka 21 želi senzibilizirati javnost i uključiti osobe s Down sindromom u sve domene života.

Svoj su doprinos obilježavanju Međunarodnog dana osoba s Down sindromom u Kastvu dale i mlade pjevačice Laura i Zara Vidović te vaterpolisti Primorja Nathan Power i Mislav Vrlić. Okupljene je pozdravio i zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić.

Projekt “Vidimo se” će uskoro dobiti i vizualni identitet te web stranicu. Konačni cilj je doći do programa za srednju školu, kao i programa na fakultetu kako bi se osobe s Down sindromom što bolje integrirale u društvo što vodi ka zaposlenju, naglašavaju iz udruge.
 
Udruga za Down sindrom- Rijeka 21

Udruge za Down sindrom- Rijeka 21 djeluje od 2004. godine. Danas ima pedesetak članova, od samo dva mjeseca do pedesetak godina starosti. Udruga organizira brojne aktivnosti kao što su radionice za roditelje, plesne i kreativne radionice.

Međunarodni dan osoba s Down sindromom

Međunarodni dan osoba s Down sindromom prvi je puta obilježen u Singapuru 2006. godine, a danas se obilježava diljem svijeta. Down Syndrome International je za Međunarodni dan osoba s Down sindromom izabrao 21. ožujak. Na taj je način DSI želio označiti jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.
 
Downov sindrom

Downov sindrom je genetski poremećaj kojeg uzrokuje jedan kromosom viška na 21. paru kromosoma.

“Taj kromosom viška je kromosom ljubavi, koji nas je okupio ovdje. Okupio nas je da bi nam dao priliku da se zahvalimo svima vama na podršci koju nam dajete. Bez obitelji, prijatelja i dobrih ljudi danas ne bi bili ovdje i zato vam veliko hvala,” okupljenima je danas u Kastvu poručila Karolina Hauptfeld iz Udruge za Down sindrom- Rijeka 21.

Jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom, koji sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a kojeg nažalost nije moguće liječiti. No, zato se obilježavanjem Međunarodnog dana osoba s Down sindromom želi upoznati okolinu s ovim poremećajem kako bi se popravio položaj u društvu, a time i kvaliteta života, osoba s Down sindromom.