Kastav 13. travanj 2021.

Mladom Davidu iz Kastva strukovna škola bila je prvi izbor

Mladom Davidu iz Kastva strukovna škola bila je prvi izbor
“Imao sam jako dobre ocjene i mogao sam odabrati bilo koju srednju školu”, poručuje mladi Kastavac David Stojanović, jedan od učenika koji su odabrali strukovnu školu. 

Za učenike osmih razreda stiglo je vrijeme za jednu od najvažnijih odluka u životu- odabir srednje škole. Izbor je velik i raznovrstan ali u posljednje vrijeme opet visoko kotiraju obrtničke škole. Učenici su shvatili koliko je važno danas imati strukovno obrazovanje koje omogućuje puno brže zapošljavanje, pogotovo kada su u pitanju deficitarna zanimanja kao što su keramičari, limari, tesari, vodoinstalateri. 

Ambasador obrtništva među mladima

Jedan od učenika koji su odabrali strukovnu školu je i mladi Kastavac- David Stojanović, učenik 1. razreda Strojarsko- brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci, a za njega profesori imaju samo riječi pohvale. Upravo zbog toga izabrali su ga za svojevrsnog ambasadora obrtništva među mladima.


“Odlučio sam se za smjer vodoinstalater jer je i moj tata završio ovu školu i danas ima vlastit obrt. S obzirom na to da sam često s njima radio, shvatio sam da je to posao za mene. Imao sam jako dobre ocjene i mogao sam odabrati bilo koju srednju školu. Moj prvi odabir je bila ekonomska škola, ali sam ubrzo shvatio da bih teško našao posao. Sa znanjem koje ću steći u ovoj školi, mogu jednoga dana otvoriti svoj obrt i to mi je cilj”, kaže David.

Vodoinstalater deficitarno zanimanje

“Predmeti za moj smjer su jako zanimljivi. Volim tehničko crtanje, obradu i upoznavanje s materijalima. Profesori su stvarno u redu, možemo se s njima dogovoriti oko svega, pogotovo kad je praksa u pitanju jer dobijemo uvijek jako zanimljive zadatke. Škola ima dobro opremljene radionice u kojima možemo naučiti puno toga. Ministarstvo gospodarstva je proglasilo zanimanje vodoinstalatera deficitarnim te za učenike ovih, ali i drugih zanimanja, nudi stipendije u iznosu od 18.000 kuna godišnje. Lista učenika koji su dobili stipendiju je upravo objavljena i moje je ime na njoj. Jako sam zadovoljan”, ističe ovaj mladi Kastavac koji se u slobodno vrijeme bavi borilačkim vještinama.

Osmašima koji se još uvije dvoume oko odabira škole, David poručuje da izaberu njegovu školu koja garantira brzo zaposlenje, odmah nakon završetka školovanja, ili otvaranje vlastitog obrta.