Kastav 27. ožujak 2020.

Mostarac: “Tražite samo propusnice od životne važnosti”

Mostarac: “Tražite samo propusnice od životne važnosti”
Gradska uprava Grada Kastva proteklih je dana zatrpana zahtjevima za propusnice. No, samo trećina građana ima valjani razlog za napuštanje područja Grada Kastva. 

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite donio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka Grad Kastav u protekla je tri dana građanima izdao oko 700 propusnica, a gotovo dvostruko više ih je vraćeno na doradu ili odbijeno. 

“Sve riješimo unutar 24 sata. Bilo je nervoze, prijetnji, nevjerice… Teško je ljudima objasniti da je život drugačiji i to bitno drugačiji, no cilj nam je zdravlje. Još jednom Vas molim, tražite samo zahtjeve od životne važnosti jer inače trošite vrijeme onima kojima je propusnica neophodna”, poručuje kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


Mostarac podsjeća i kako u slučajevima kada građani zahtijevaju medicinsku skrb, propusnicu izdaje odabrani liječnik obiteljske medicine.

“Opskrbu i ljekarnu imamo u Kastvu, a za iznimne slučajeve poput posebnog lijeka ili posebne vrste hrane možete zatražiti propusnicu, ali za samo jedan dan. Mi ova pravila nismo donijeli već samo postupamo po odlukama nacionalnog Civilnog stožera. Molim Vas da starije obavijestite da mreža obiteljskih liječnika više ne radi uobičajeno. Redovne kontrole i vađenja krvi sada se moraju obavezno dogovarati telefonski kada liječnik odlučuje hoće li nekoga pozvati u ordinaciju. Neće biti jednostavno ovih dana i strpljenje će morati biti na granicama mogućeg. Svi onkološki i kronični bolesnici imaju svoje liječnike i kontakte i siguran sam da će u dogovoru s njima naći najbolje rješenje. Gradska uprava ima nadležnost samo na razini skrbi o starijima i djeci. I razumijem nezadovoljstvo građana, ali zahtijevam odgovornost svakog od vas u ovom ozbiljnom trenutku”, naglašava kastavski gradonačelnik.

Pomozite vašim roditeljima, nonama i nonićima, susjedima…

“Ono gdje već sada nazirem problem su mirovine jer mnogi stariji ljudi nemaju običaj podizanja gotovine s bankomata već su navikli na odlazak u banku. Osim toga oni žele na šalterima plaćati račune, a to će sada biti nemoguće s obzirom na to da stariji od 65 ne mogu van osim u iznimnim situacijama, a mnoge poslovnice banaka su preventivno zatvorile svoja vrata. Pomozite vašim roditeljima, nonama i nonićima, pomozite susjedima… uvjerite ih da ne izlaze i da se ne izlažu opasnosti. Nitko ne zna do kada će ovo trajati i kakve će biti nove preporuke, stoga ostanimo u ovoj situaciji zajedno i pomažimo jedni drugima. Ostanite doma i zaista izlazite samo kada je to neophodno. Čuvajte se”, poručuje Mostarac.