Kastav 4. listopad 2019.

Na Lokvini “LokVina” u sklopu Bele nedeje 

Na Lokvini “LokVina” u sklopu Bele nedeje 
Festival autohtonih hrvatskih vina “LokVina” ove će se godine, u sklopu Bele nedeje, prvi puta održati na kastavskoj Lokvini. Posjetitelji će moći kušati vina petnaestak hrvatskih proizvođača, ali i suhomesnate proizvode, sireve i maslinova ulja. 

Prvi puta, u sklopu tradicionalne trodnevne manifestacije u čast mladog vina “Bele nedeje”, u Kastvu će se na trgu Lokvina održati “Festival autohtonih hrvatskih vina LokVINA”. Predstavit će se petnaestak proizvođača autohtonih hrvatskih vina poput Belice, Jarbole, Žlahtine, Škrleta… te proizvođači suhomesnatih proizvoda pršuta, sira i maslinovog ulja.


Festival LokVina bit će prodajnog karaktera i otvoren subotu od 14:00 do 20:00, a nedjelju i ponedjeljak od 12:00 do 20:00. Ovogodišnji izlagači su ispred Udruge "Žlahtina vinogradari i proizvođači vina"- Poljoprivredna zadruga Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir i Vinarija Šipun, ispred Udruge prijatel ruž, grozja i vina "Belica"- Vina Plovanić, ispred Udruge proizvođača grozja i vina "Jarbola"- OPG Ružić, ispred Proizvođačke organizacije "Škrlet"- Vinarija Florijanović i Vinarija Trdenić, Udruga vinogradara, vinara i maslinara "Sveta Lucija" iz Crikvenice, Kutjevo d.d., Vrhunska vina "Đurinski" i OPG Pršutana Antolović.


Ovogodišnji “Festival autohtonih hrvatskih vina LokVina” svojevrsna je najava “Međunarodnog eno- gastro festivala WineRi”, koji će se održati polovicom ožujka te prvo predstavljanje branda Quarner Quality kojim će se zaštititi, odnosno brendirati autohtoni kvarnerski proizvodi, manifestacije i nematerijalna baština. Vinski kum i ovog festivala autohtonih hrvatskih vina je Časlav Matijević, finalist MasterChef- a i promotor eno-gastro kulture i kulture stola. 

Na festivalu će se ponuditi i predstaviti zaštićeni “Istarski pršut” iz Tinjana, odnosno OPG-a Pršutana Antolović koji će svi posjetitelji moći kušati po popularnim cijenama. Na samom trgu Lokvina će se predstaviti i “Dobro” brand trajnih mesnih proizvoda od slavonske svinje koje proizvodi Žito grupa.

Foto: arhiva