Kastav 25. travanj 2019.

Najbolja vina Kastavštine poteći će Forticom

Najbolja vina Kastavštine poteći će Forticom
Posjetitelji će ove nedjelje na Fortici, u sklopu 14. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine, imati jedinstvenu priliku kušati ponajbolja kastavska vina.

Veliko finale 14. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine ove će se nedjelje, 28. travnja, s početkom u 15 sati održati na kastavskoj Fortici. 

Manifestacija je započela krajem travnja kada je, od 35 kastavskih vinara, prikupljeno sedamdesetak uzoraka vina. Čak 14 uzoraka belice potvrda je višegodišnjeg rada Udruge na revitalizaciji vinarstva i vinogradarstva. 

Stručna komisija prikupljene je uzorke ocijenila te je dodijeljeno ukupno 19 zlatnih diploma, kao i 32 srebrne te 6 brončanih i 5 priznanja. Najbolje ovogodišnje vino je belica Arsena Jardasa, kojem će biti uručena Zlatna plaketa. 


“Iz naše konobe već godinama izlazi izuzetno kvalitetno vino što dokazuju i nagrade. Već četvrti puta smo ukupni pobjednici, šampioni natjecanja. Prvi smo osvojili zlatnu medalju za belicu. Vino se radi u vinogradu, gdje sve započinje, ali potrebno je puno truda i ljubavi”, poručio je Jardas, zahvalivši obitelji na pomoći.

Zanimljivo, Jardasova je belica dobila čak 86,25 bodova, što je najbolja ocjena jednog vina u povijesti Ocjenjivačkih susreta vinara Kastavštine. Dokaz je to da su kastavska vina iz godine u godinu sve bolja. 

“Belica je ove godine izvanredna, dobila je vrlo visoke ocijene i s time smo jako zadovoljni. Ova vinarska godina bila je dosta specifična i kratka te smo iz nje što se bijelih vina tiče izvukli maksimum”, naglasio je Miljenko Host, predsjednik Udruge Belica.


“Želja nam je da svaka konoba u Kastvu ima kvalitetno vino s kojim se može podičiti. Primorje postaje prepoznatljiva vinska regija, a autohtonost je naša najveća prednost koju treba promovirati”, naglasio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, čestitavši kastavskim vinarima. 

Nakon svečanog proglašenja posjetitelji će u nedjelju imati sjajnu priliku na jednom mjestu kušati sve kvalitetnija kastavska vina, ali i uživati u prigodnoj ugostiteljskoj ponudi. 

14. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine organiziraju Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica i Turistička zajednica Grada Kastva, pod pokroviteljstvom Grada Kastva.