Kastav 10. veljača 2016.

Najsimpatičnije paljenje pusta u riječkoj okolici

Najsimpatičnije paljenje pusta u riječkoj okolici
Mošćenička Draga možda ima najatraktivnije spaljivanje pusta, na Viškovu je vjerojatno najbučnije, u Gradu Grobniku najintimnije, a Kastav ima zasigurno najsimpatičnije paljenje pusta u riječkom prstenu. 

Neobična povorka od pedesetak djece nekoliko minuta prije podna iz stare se gradske jezgre, uz ritmičan zvuk kojeg su mališani davali na improviziranim bubnjevima, spustila na Trg Matka Laginje. 

Na čelu povorke bio je Tučko Pljuvalica, mali pust suočen s velikim optužbama. Tužitelj ga je prozvao da je djecu pljuvao i tukao, gurao, vukao, štipao i čupao, uzimao im igračke i okretao leđa, plazio jezik, grebao ih, grizao, lupao i bacao. 

Ni iznimni napori koje je uložila braniteljica nisu pomogli. “Kriv je, kriv je” odjekivalo je Trgom Matka Laginje, a odmah zatim krenula je i pjesma. “Važgat ćemo ga, na drugi svet poslat, va dime će pasat” pjevali su mališani, a Tučko Pljuvalica, nakon što je dobio injekciju za smirenje, uistinu je otišao na drugi svijet.   

Simpatična kastavska tradicija paljenja malog pusta, u režiji Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, stara je dva desetljeća. Osmislila ju je danas umirovljena odgajateljica i kastavska pjesnikinja Đurđa Grujičić. Malog pusta vrtićka djeca naprave uz pomoć odgajatelja, daju mu ime te ga zapale na pusnu sredu. 

Komentari