Kastav 3. svibanj 2023. Izvor: Grad Kastav

Obilježen Dan oslobođenja grada Kastva

Obilježen Dan oslobođenja grada Kastva
U toku Drugog svjetskog rata s područja Kastavštine je u NOB-u sudjelovalo 415 mještana, a njih 140 poginulo je u ratu

Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Kastav obilježen je Dan oslobođenja grada Kastva. U znak zahvale i sjećanja na žrtve, svijeće su zapalili zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić, predsjednica Gradskog vijeća Mirela Smojver, predstavnici UABA-a Grada Kastva, gradski vijećnici i predstavnici političkih stranaka.


Sudionici komemoracije su se prisjetili 3. svibnja 1945. godine kada je 6. brigada 19. divizije IV. Armije Narodno oslobodilačke vojske oslobodila Kastavštinu. Četiri godine Narodno oslobodilačke borbe protiv fašizma predstavljalo je borbu za fizičku opstojnost građana Hrvatske, za hrvatsku riječ, pismo, kulturu, materijalna i duhovna dobra te za teritorijalnu cjelovitost kao i za dostojno mjesto među naprednim, demokratskim i antifašističkim zemljama Europe i svijeta.


"U toku Drugog svjetskog rata s područja Kastavštine je u NOB-u sudjelovalo 415 mještana, a njih 140 poginulo je u ratu. Osim njih stradali su i civili, njih čak 63 pali su kao žrtve fašističkog terora. Kastavština je za vrijeme rata pretrpjela i velike materijalne štete: spaljeno je čak 141 domaćinstvo", rekao je Radenko Vukušić iz UABA-e Grada Kastva.


Tada obranjene granice morale su se ponovno braniti u Domovinskom ratu pa je i ova komemoracija bila prigoda da se zahvali i podsjeti na sve poginule.