Kastav 19. svibanj 2019.

Otkrivanjem ploče legata najavljeno otvaranje Kuće Belice

Otkrivanjem ploče legata najavljeno otvaranje Kuće Belice
Ploča legata za Hrvatsko primorje i Istru danas je svečano otkrivena u Kastvu. Ploča krasi Kuću Belice, koja će biti svečano otvorena u sklopu ovogodišnje proslave Dana Grada Kastva. 

Obilježje europskog vinskog viteškog reda od danas krasi kastavsku Kuću Belice. Ploča domicilne kuće legata za Hrvatsko primorje i Istru svečano je otkrivena uz prisustvo brojnih uzvanika, vinskih vitezova i predstavnika Grada Kastva.


“Ploča označava područje na kojem djelujemo. To je druga takva ploča u Hrvatskoj. Prva je postavljena u varaždinskom legatu. Za nas je to velika čast. Ploča je podrška kastavskim vinarima koji su u ekspanziji. Ona je značajna i zbog njihove promidžbe van granica Hrvatske”, poručio je Anton Fućak, legat za Hrvatsko primorje i Istru.


Okupljene su pozdravili i Johan Horvatić, izaslanik senata Europskog vinskog viteškog reda, kastavski gradonačelnik Matej Mostarac te Miljenko Host predsjednik Udruge Belica.


“Kastav je još jednom prepoznat kao mjesto okupljanja i druženja, kao mjesto koje cijeni i vrednuje ono svoje, autohtono i koje će od toga uvijek pokušati napraviti brend na razini Europe, kao što je i ovo danas“, poručio je Mostarac.


Svečanim otkrivanjem ploče najavljeno je službeno otvorenje Kuće Belice, koja pokazuje put vinarstva i vinogradarstva u Kastavštini, a od iznimnog je značaja za kastavske vinare i Udrugu Belica. Kuća Belice bit će svečano otvorena u sklopu proslave dana Grada Kastva.