Kastav 21. svibanj 2021.

Predsjednik RH uveličao svečanost na brijegu sv. Mihovil

Predsjednik RH uveličao svečanost na brijegu sv. Mihovil

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 150. godišnjice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka, na brijegu sv. Mihovil između Kastva i Matulja.

Na povijesnom mjestu, brijegu sv. Mihovil između Kastva i Matulja, danas je prigodnom svečanošću obilježena 150. godišnjica Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka. Događanju je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, pod čijim je visokim pokroviteljstvom svečanost održana. 

“Ovdje se desilo nešto veliko, a ja sam srećom na današnji dan hrvatski predsjednik i imam tu čast govoriti u Kastvu. O Kastvu znam iz tekstova koje je pisao akademik Petar Strčić. Imao sam ga sreću upoznati i razgovarao sam s njime”, rekao je Milanović, prisjetivši se početka svog političkog puta, na koji je krenuo upravo iz Kastva. 

Okupljene su ispred organizatora pozdravili kastavski gradonačelnik Matej Mostarac i matuljski načelnik Mario Ćiković, a ispred pokrovitelja primorsko- goranski župan Zlatko Komadina.


“Za nas, ali i za hrvatski narod ovo je jako važno mjesto i jako važan dan. Kastavština i okolica nisu dali da se oduzme ono što je njihovo. Nacionalnu svijest budili su jezikom i kulturom. Upravo zato ovdje se prije 150 godina skupilo deset tisuća ljudi, za svoj kraj, za svoj zavičaj i za svoj narod i tad je poslana važna poruka- složimo se”, istaknuo je Mostarac, naglasivši kako s takvim zajedništvo i danas može u Hrvatskoj biti bolje.


S povijesnim značajem Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka okupljene je upoznao ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrović, nakon čega je na brijegu sv. Mihovil otkrivena skulptura “Na tanko i debelo” akademskog kipara Gorana Štimca.


U programu su sudjelovali Mara Lukanović i Ante Radnić iz Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Milan Brozović te Antonio Krištofić, a svečanost je završena pod Volticun u Kastvu, otvorenjem prigodne izložbe o Prvom taboru Hrvata Istre i kvarnerskih otoka.

Komentari