Kastav 6. lipanj 2017.

Predstavljen 21. Zbornik Kastavštine posvećen Čitalnici

Predstavljen 21. Zbornik Kastavštine posvećen Čitalnici
Nakon višegodišnje stanke svijetlo dana ugledalo je 21. izdanje Kastavskog zbornika. Zbornik, u potpunosti posvećen 150 obljetnici kastavske Čitalnice, predstavljen je u prepunoj Gradskoj vijećnici Grada Kastva.

O velikom zanimanju Kastavaca za 21. izdanje Zbornika Kastavštine, na koje su čekali duge četiri godine, potvrdila je jučer dupkom puna kastavska Gradska vijećnica. Kako primopredaja vlasti još nije izvršena svečanosti su, između ostalih, nazočila i čak dva gradonačelnika, Ivica Lukanović i njegov nasljednik Matej Mostarac.

Zbornik, čija je prva knjiga objavljena sada već davne 1978., gotovo dva desetljeća uređivao je pokojni Darinko Munić. No, nažalost Munić nije dočekao jubilarno 20. izdanje, objavljeno 2013. godine.


Na zahtjevnoj ga je funkciji “naslijedila” Maja Polić, glavna urednica 21. knjige Zbornika Kastavštine, u cijelosti posvećene 150. godišnjici kastavske Čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri.

“U okviru HAZU-a složili smo se da bi tu obljetnicu trebalo proslaviti. Akademik Petar Strčić i ja otišli smo kod gradonačelnika Lukanovića koji je odmah prihvatio ideju. Oformljen je organizacijski odbor od niza znanstvenih i stručnih djelatnika. Prošle godine krajem listopada održan je dvodnevni međunarodni znanstveni skup na kojem su se, kroz 23 izlaganja, neke stvari potvrdile, a mnoge i otkrile. Zahvaljujem svima koji su nam ustupili svoje tekstove. Svih smo uvrstili u zbornik,” naglasila je urednica Maja Polić te najavila mogućnost tiskanja knjige o Čitalnici za koju u ovom trenutku nedostaje potrebno gradivo, zapisnici i dokumenti. Polić je stoga pozvala sve Kastavce koji raspolažu sa zanimljivim materijalima da iste posude, kako bi se rekonstruirala povijest Čitalnice, koja zaslužuje da bude nenapisana

21. izdanje Zbornika Kastavštine ima 384 stranice kroz koje se s tekstovima isprepliće mnoštvo fotografija, a na njemu je radilo dvadesetak autora iz Hrvatske i inozemstva.