Kastav 21. travanj 2018.

Prestižni Tour of Croatia prošao kroz grad na brege

Prestižni Tour of Croatia prošao kroz grad na brege
“Kraljevska etapa” prestižne biciklističke utrke Tour of Croatia, koja je danas startala u Rapcu, u popodnevnim je satima prošla kroz grad na brege, gdje su bicikliste bučno dočekali brojni Kastavci, predvođeni Spinćevom muzikom.
 
Predivni kadrovi snimljeni danas u Kastvu obići će cijeli svijet, zahvaljujući međunarodnoj biciklističkoj utrci “Tour of Croatia”. Naime, jedan je od najznačajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj prenosi se diljem svijeta, na čak šest kontinenata. 
 
Kastavci su pretposljednju- “Kraljevsku etapu” biciklističkog spektakla, dugu 156 kilometra s čak 3.300 metara visinske razlike, ugostili drugu godinu za redom. Bicikliste su sjajno raspoloženi domaćini dočekali glasim pljeskom, predvođeni Spinčićevom muzikom. 
 
“Dan je prekrasan i ovakva promidžba je za male gradove jedinstvena i mora se iskoristiti. Vidjet će nas praktički cijeli svijet i mi smo se pokušali prezentirati u najboljem svijetlu. Sport i rekreacija također su nešto što treba poticati i zato smo se i uključili u ovo događanje”, naglasio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.
 
“Ponosni smo što biciklistička utrka Tour of Croatia i ove godine prolazi kroz naš grad i što su organizatori odabrali Kastav. Naši građani i naša djeca dobili su tako priliku biti dio jedne velike sportske manifestacije, što je izrazito važno jer Grad Kastav njeguje sport”, rekao je David Burburan iz Grada Kastva.
 
Svoj su doprinos dočeku biciklista dale i kastavske udruge Belica i grad Kulture, a organizatori Grad Kastav i Turistička zajednica Grada Kastva gledatelje su počastili kroštulima, vinom i medicom.
 
Manuele Boaro pobjednik pete etape
 
Što se rezultata tiče nastavila se dominacija “Bahrain- Merida Pro Cycling Teama” na ovogodišnjem Touru of Croatia. Bahreinska momčad nakon pete, kraljevske etape, koja se u danas vozila od Rapca do Poklona na Učki ima mnogo razloga za zadovoljstvo.
 
Manuele Boaro uvjerljivo je finiširao do pobjede u završnici uspinjanja na Poklon, dok je Kanstantsin Siutsou lakoćom popratio poneki skromni napad Pietera Weeninga iz Roompot- Nederlandse Loterija, najbližeg pratitelja u ukupnom poretku, očuvavši time osam sekundi prednosti pred Nizozemcem u generalnom plasmanu. I ostale vršne pozicije generalnog plasmana ostale su nepromijenjene, tako da je hrvatski predstavnik Radoslav Rogina iz Adria Mobil Cycling zadržao četvrto mjesto. Pobjedničko, Boarovo vrijeme na vrhu Učke iznosilo je 4 sata 14 minuta i 54 sekunde.
 
Na kraju je Boaro slavio sa sedam sekundi prednosti pred Lukaszom Owsianom iz CCC-a Sprandi Polkowice te deset pred Alessandrom Tonellijem iz Bardiani CSF koji je jučerašnjoj pobjedi pridružio još jedno penjanje na postolje. 
 
Posljednja, 151.5 kilometra duga etapa od Samobora do Zagreba, trasom Sv. Nedjelja-Dugo Selo- Sv. Ivan Zelina do završnice na Trgu Sv. Marka, mogla bi ponuditi određenu neizvjesnost jer razmak između dvaju vodećih biciklista nije značajan.