Kastav 5. siječanj 2018.

“Pust va Kastve” uz maškarani tanci i brojna događanja

“Pust va Kastve” uz maškarani tanci i brojna događanja
Kastav je spreman za “najluđe godišnje doba”. S prvim zvukom antonjskog roga počet će brojna događanja na Kastavštini, a izdvojiti svakako treba pusni tanci, što će se tri subote održavati u šatoru, pokraj dvorane.

Antonjski će rog 17. siječnja još jednom odjeknuti Kastvom, a u sklopu atraktivne istoimene manifestacije, što će se održati na Trgu Matka Laginje s početkom u 17:30, maškare će preuzeti vlast u gradu.
 
Antonjski rog

Manifestacija  “Antonjski rog” tradicionalno, na početku pusnih zbivanja, u gradu na brege okupi četiri pusne kumpanije (Rubeši, Jurčići, Trinajstići i Spinčići), koje okupljenima, kroz duhovite i zabavne performanse, predstave svoje krivce za sve nedaće iz protekle godine. Pusni gradonačelnik potom preuzima ključeve grada.

Bogat program “Pusta va Kastve” nastavlja se već 20. siječnja, kada će Kastavci, u 10:30, tradicionalno ugostiti sudionike 9. “Rallya maškaranih oktanaca Halubje- Liburnija”. Gostoprimstvo će domaćini pokazati i sedam dana kasnije (27.02.) kada će u Rubešima (09:30), Jurčićima (11:00) i Trinajstićima (15:30) dočekati Frlanske zvončare.
 
Maškarani tanac za najmlađe

Početkom veljače (02.02.) na rasporedu je “Radionica izradi pusneh slašćic- frituli” u Idičinoj peknjici, s početkom u 19 sati, dok će se “Radionica izradi pusneh rožic” održati 9. veljače na istom mjestu u isto vrijeme.

Dan ranije (08.02.) rezerviran je za “Maškarani tanac Dječjeg vrtića Vladimir Nazor”, što u Školskoj sportskoj dvorani počinje u 17:30.

Subotu, 10. veljače, Kastav će ponovno “zazvoniti”, ovog puta u režiji Grobničkih dondolaša, koji će na Trg Matka Laginje stići u 11 sati. Istog dana u Trinajstićima će se, s početkom u 17 sati, održati jubilarna 20. “Ribarska fešta pul Trinajstić”.
 
Doček Halubajskeh zvončari

Sljedećeg dana (11.02.), oko 13:30, Rubeši će pripremiti “Doček Mučićevih zvončari i maškar”, dok će dan kasnije (12.02) na Trg Matka Laginje, također oko 13:30, stići atraktivni Halubajski zvončari.

Dječji vrtić Vladimir Nazor 14. veljače, točno u podne, sudit će “mićemu pustu” na Trgu Matka Laginje, a istog će dana krivcima za sva nedjela presuditi Rubeši (17:30) i Jurčići (18:30).


Prvi pusni tanci uz Koktelse

Tri subote 20., 27. i 3. veljače, s početkom u 21 sat, u velikom će se šatoru, pokraj Školske sportske dvorane, održavati “Pusni tanci”. Prva subota rezervirana je za Koktelse i Brevis band, a naslijedit će ih Mauro Staraj i La Banda te Edi Maružin i Banditi (mali Gustafi).

Svoj će doprinos maškaranoj groznici na Kastavštini dati i ugostitelji. Oštarija Fortica, restoran Bonaca, Guitar Caffe, Kastav pub i Caffe bar Loža, za Kastavce i njihove goste pripremit će posebnu pusnu ponudu. Osim što će ugostiteljski objekti zasjati u maškaranom ruhu pripremili su i brojna događanja te dakako promotivne cijene za pusnu hranu i pića.