Kastav 17. siječanj 2020.

Spinčići na vlasti, Sanja Pešćica pusna gradonačelnica

Spinčići na vlasti, Sanja Pešćica pusna gradonačelnica

Maškaranim će Kastvom do Pepelnice vladati Pusni odbor Spinčići. Novoj pusnoj gradonačelnici- Sanji Pešćici gradski ključ uručio je sada već “bivši” gradonačelnik Matej Mostarac. 

Maškarani Kastav probudio se uz prve zvukove antonjskog roga. Istoimenom je tradicionalnom manifestacijom danas u gradu na brege počeo “Pust va Kastve 2020.”


Gradski ključ novoj je pusnoj gradonačelnici- Sanji Pešćici uručio sada već “bivši” gradonačelnik Matej Mostarac. Zanimljivo, pusna gradonačelnica branit će kastavske boje na večerašnjem izboru za kraljicu Riječkog karnevala, a posljednje maškarane subote Sanja Pešćica će se i udati i to, kako i priliči, u kastavskom pusnom šatoru. 


Svoje su krivce za sve nedaće koje su Kastavce mučile protekle godine, tradicionalno na Antonju, predstavili pusni odbori: Rubeši, Spinčići, Trinajstići i Jurčići. Povratnik iz Amerike- “Spinčo Merikanić” završit će na stupu u Spinčićima, a “Trolejko”, krivac za sve autobusne probleme, u Trinajstićima.


U Rubešima će ove godine visiti “Pizdolizac”, koji će Kastavce podsjetiti na neka davna vremena kada je grad imao, kako je simpatično nazivaju Rubeši, “češkaonicu”, a “Jepku” će se suditi u Jurčićima, koji će Rijeci preoteti titulu europske prijestolnice kulture.


Dodijeljena je danas i "Zlatna Broskva”, kastavska pusna nagrada koja se, temeljem Pusnog statuta, daje najboljim maskama i zaslužnim pojedincima ili ustanovama u protekloj godini.


Za unapređenje kastafske pusne ribarske gastronomije “Zlatnu broskvu” je dobio pusni odbor Trinajstići, a ista je nagrada uručena i Barbari Tenčić, prvoj meštrici pusnog odbora Rubeši. 


Svoj su doprinos programu "Antonjskog roga" tradicionalno dali Spinčićeva muzika i gosti iz Slovenije- Šjme Topolc. “Pust va Kastve 2020.” nastavlja se već sutra. Oko 10 i 30 u Kastav stižu maškarani oktanci, a večernji su sati rezervirani za maškarani tanci. U velikom šatoru pokraj kastavske dvorane maškare će se zabavljati uz popularne Koktelse, kojima će u pomoć priskočiti Decibeli i Reaktiva.