Kastav 2. prosinac 2020.

Susjedstvo Kastav EPK poziva: Sačuvajmo ugrožene jezike

Susjedstvo Kastav EPK poziva: Sačuvajmo ugrožene jezike
U Gradskoj vijećnici Grada Kastva predstavljena je web platforma susjedstva Kastav, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koja se bavi pitanjima ugroženih jezika i jezičnih prava manjina.

Zbog novonastalih epidemioloških okolnosti program susjedstva Kastav koji je baziran na ovoj temi nastajao u protekle tri godine, umjesto na danu susjedstva objedinjen je i predstavljen kroz web platformu koja se nalazi na adresi https://ca-citalnica.com/susjedstvo-kastav-epk-rijeka-2020/ te je urednički razdijeljena na nekoliko cjelina: O projektu i aktivnostima susjedstva Kastav, O inicijativi za očuvanjem dijalekata i zavičajnih govora, O potporama i argumentima, Dokumentarni film "Ćemo zgubit naš zajik?”, Isto, a opeta drugačeje i Vremenska kapsula Susjedstva Kastav.
 
Susjedstvo Kastav bavi se, dakle, pitanjima ugroženih jezika i jezičnih prava manjina. Stoga su odlučni u formiranju europske platforme koja će u žarištu imati zaštitu i očuvanje manjinskih jezika kako bi se programima edukacije, istraživanja i razvoja nastavnih materijala i alata podijelila i podržala ideja regionalnih i manjinskih jezika. 

“Prilikom osmišljavanja i provođenja programa imali smo veliku podršku Grada Kastva, ali i udruge Čakavski senjali i gospođe Dragice Stanić koja je velika pokretačka snaga ovog projekta i očuvanja čakavštine općenito. Ona radi s djecom vrtićke dobi, učiteljice u našoj osnovnoj školi preuzimaju njezine programe koje potom provode s učenicima u školi i na taj način se trudimo djeci približiti čakavštinu”, rekla je na predstavljanju članica tima susjedstva Kastav Andrea Bralić i naglasila kako je u sklopu projekta provedena i anketa među učenicima kastavske osnovne škole koja je pokazala da tek 18 posto djece čakavštinu smatra svojim materinjim jezikom.


“Međutim, ono što nas veseli je što se njih čak 55 posto izjasnilo da bi je željelo naučiti. To nam je bio poticaj da pokrenemo jednu inicijativu za očuvanje dijalekata i uvođenja istog u izbornu nastavu i s tom inicijativom ćemo sada ići i prema resornom ministarstvu i nadamo se da ćemo imati uspjeha u tome”, kaže Bralić.

Na web platformi susjedstva Kastav predstavljena je, između ostalog, i inicijativa za očuvanjem svih dijalekata hrvatskog jezika, a sljedećeg će tjedna i službeno biti poslan apel Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu kulture i medija da se razmotre okolnosti pod kojima bi bilo moguće uvrštavanje pojedinih dijalekata u popis izbornih predmeta u osnovnim i srednjim školama. 

“Kastav je oduvijek bio grad pisane riječi, stoga se tema koju smo odabrali sama nametnula kao logičan odabir. Moram ovdje istaknuti jednu zanimljivost kako je tijekom ove godine i u Europskom parlamentu u Strasbourgu održan govor na našoj čakavštini, što vjerujem da će ostati zabilježeno kao jedna zanimljiva crtica, a na svima nama je da nastavimo njegovati naš jezik i naš zavičaj i da donesemo jedan novi žar u cijelu tu priču o očuvanju našeg identiteta. Mislim da nam za sada u tome jako dobro ide i kako će tragovi ovog projekta ostati kao zalog za daljnji rad u budućnosti”, rekao je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


“Ponosan sam na naše sudjelovanje u projektu Europske prijestolnice kulture. Rijeka je središte naše županije i moramo surađivati, jer se na taj način obogaćujemo, a pritom mislim na suradnju cijele naše županije. I EPK projekt kao i projekt Urbane aglomeracije Rijeka pokazatelj su kako suradnja unutar regije treba funkcionirati i kako dovodi do zajedničkog prosperiteta”, naglašava Mostarac.

Riječi hvale za susjedstvo Kastav i njihovo nastojanje u očuvanju jezika imala je i direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.

“Valja reći kako susjedstvo Kastav već tri godine intenzivno radi na svom programu, kako su do sada održane brojne aktivnosti i kako je ova platforma samo jedna javna artikulacija svega onoga što su napravili do sada. Odabrali su temu koja je jedan od važnih elemenata očuvanja našeg identiteta, a istovremeno su cjelokupni program prenijeli u online svijet  što pokazuje koliko gledaju u budućnost i koliko se trude na nove načine zaštititi svoje kulturno bogatstvo. Programski pravac 27 susjedstava stvorio je nešto što mi se čini iznimno važno za istaknuti, a to je jedna platforma suradnje za koju vjerujem da će se nastaviti kako između naših lokalnih susjedstava, tako i s europskim susjedima i da ćemo nastaviti pokazivati bogatstvo naše kulture i tradicije”, istaknula je Kregar Šegota.


Valja svakako spomenuti da se u europskom kontekstu grad Kastav susjedski povezao s mađarskim gradom Pečuhom, koji je 2010. nosio titulu Europske prijestolnice kulture. Povezani su upravo kroz temu jezika te su započeli razmjenu iskustava u nastojanju očuvanja manjinskih jezika i dijalekata.

Potporu susjedstvu Kastav EPK na predstavljanju web platforme dali su i zamjenica župana Primorsko- goranske županije Marina Medarić te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

“27 susjedstava jedan je od dva programska pravca unutar Europske prijestolnice kulture u kojima Primorsko-goranska županija aktivno sudjeluje, a ideja je bila da kroz ljude, običaje, tradiciju i povijest predstavimo mjesta i gradove diljem naše županije. Najbolji način za to je putem lokalne zajednice i lokalnog stanovništva koji na najbolji mogući način mogu prezentirati svoj kraj. Drago mi je što su unatoč epidemiji, sva susjedstva pronašla način da prezentiraju svoje programe, kao i Grad Kastav na koji gledam kao na romantičan gradić bogate povijesti, a istovremeno moderan grad okrenut budućnosti. Kastav poštuje svoju povijest i tradiciju i stoga mi je jako drago što su u središte svog programa stavili čakavštinu, mislim da su izabrali pravu stvar za predstaviti je široj publici”, kazala je zamjenica Medarić.


“Kastav je uvijek bio propulzivna sredina koja jako dobro balansira između tradicije i suvremenosti i važno je reći kako jako puno surađujemo. Veseli me što će uređenjem Lokvine i Crekvine Kastav svoju kulturnu ponudu podignuti na još jednu kvalitetniju razinu. Moram istaknuti kako su se mnogi gradovi i mjesta naše županije uključili u pripremu i stvaranje programa i prije nego što je Rijeka ponijela EPK titulu te je možda upravo to bio jedan od važnih razloga zašto je na kraju i postala Europskom prijestolnicom kulture. Ovu EPK godinu i EPK priču stvorili smo zajedno i svima želim zahvaliti na tom predanom radu i angažmanu”, zaključio je pročelnik Šarar.

Nositelj inicijative susjedstva Kastav je Grad Kastav, a partneri u stvaranju programa su Udruga Čakavski senjali, Udruga Kastavsko kulturno leto i Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. 

Komentari